Læsetid: 1 min.

Avis hædrer slavepiskere

Dette ville Berlingske ikke trykke
20. januar 2003

Falck
Berlingske Tidende har haft fødselsdag. I den anledning har ’Den Berlingske Fond’ uddelt en hæderspris. I år har koncernchefen for Group 4 Falck, Lars Nørby Johansen, fået den – angivelig for den store interesse for forretningsetik. Nu er avisen jo en bedaget dame, ikke mindre end 254 år. Så der er vel ikke noget at sige til, at der er en vis form for senilitet i foretagendet! Men det er nu alligevel underligt, at man på et førende dagblad ikke har opdaget den kraftige kritik, der har været af Group 4 Falck. En kritik, der både er rejst her i landet og ikke mindst i udlandet.
Det er på sin plads at fremføre nogle af kritikpunkterne mod Group 4 Falck: I foråret sidste år overtog Group 4
Falck den amerikanske sikringskoncern Wackenhut, der bl.a. driver 55 private fængsler i USA. Forholdene er blevet kaldt slavelignende. Wackenhut står desuden for driften af nogle af de berygtede australske asyllejre. De er blevet kaldt »koncentrationslejre« af menneskerettighedsaktivister. Nu er lejrene i Australien igen i mediernes søgelys, efter at der har været oprør flere steder.
I Israel har Group 4 Falck købt halvdelen af det største sikringsfirma Hasmira Company. Her går ansatte fra Group 4 Falck rundt som bevæbnede vagter ved de ulovligt opførte bosættelser på palæstinensisk jord. Bosættelser opført i strid med adskillige FN- resolutioner.
I mere end 80 lande opererer Group 4 Falck bl.a. i Tyrkiet, Colombia og Pakistan. Alle med tvivlsomme forhold til menneskerettighederne.
Herhjemme arbejder flere amter på at organisere ambulancekørsel og patienttransport uden Falck. Firmaet har simpelthen udnyttet sin monopollignende stilling til at presse penge ud af amterne.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu