Læsetid: 2 min.

Ville Havel lyve?

Det er 13 år siden muren faldt, Ole Krarup
Debat
9. januar 2003

EU
Den 6. januar skriver Ole Krarup først, at EU-ansøgerlandene totalt mangler den juridiske og administrative kapacitet, som får markedsøkonomien til at fungere i EU. Han springer dernæst til, at navnligt tyske, svenske, og danske investorer står på spring for at gå på indkøb i Øst. De vil ifølge Krarup købe virksomheder, fordi de øjner sikker profit på grund af lønnen, der er langt lavere end i EU.
Krarup har fået øje på det, som både politikere og ganske almindelige mennesker i ansøgerlandene ønsker sig, nemlig investeringer. Det må gerne være i de nuværende virksomheder, hvis det da ikke er bedre at starte nyt. Grunden til investeringernes popularitet er den udbredte opfattelse, at tingene kan gøres på nye måder, hvor den samme indsats af råstoffer og medarbejdere kan give bedre resultater.
Investeringer giver forbedringer, som blandt andet kan bruges til at øge velfærden. Det er naturligvis ikke en naturlov, at investeringer og viden udefra skaber bedre velfærd, men det gør indtryk på mig, at politikere såvel som befolkningen (ser det ud til) er positive overfor at åbne for de muligheder som medlemsskab af EU vil give.

Markedsøkonomien
Hvis de udenlandske investeringer skulle blive så massive, som Krarup frygter – en kolonisering – ville det netop være et tegn på, at de juridiske og administrative vilkår er på plads eller er ved at komme det. Altså, når interessen for at sætte nyt i gang forhåbentlig bliver ved med at være høj, er det netop et tegn på, at reguleringen af markedsøkonomien fungerer. Hvis blot det handlede om lav løn, tror jeg rent faktisk, at de ville investere helt andre steder i verden.
Ifølge Krarup bliver udviklingen i heldigste fald, at landene i øst blive filialsamfund i EU’s periferi. I værste fald, forudsiger han, vil de nye lande blive til sociale massegrave under overvågning af EU’s repressive systemer. Genkender du heller ikke Krarups virkelighed. Hvorfor tror han, det vil gå sådan? Ville en ansvarlig politiker som Vaclav Havel opfordre sin befolkning til at bruge energi på et projekt for at blive til filialsamfund eller en social massegrav?
Mon ikke det snarere er tilfældet, at de nye EU-lande ser, at EU-medlemskabet vil give dem de samme fordele og muligheder, som det har givet Grækenland, Spanien, Portugal og Irland. Egentlig er det lidt beskæmmende, at Krarup her 13 år efter murens fald stadig lever i en anden virkelighed.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her