Læsetid: 3 min.

Kaffebøn til markedet

Vores intention er at hjælpe kaffebønderne ud af fattigdom. Men konsekvensen af vores handlinger er at fastholde dem i fattigdom
Debat
29. januar 2003

Kommentar
Hvad afgør, om en handling er god eller dårlig? Er det intentionen bag handlingen? Eller er det de faktiske konsekvenser af handlingen? Resultaterne. De fleste ville nok sige, at det er resultaterne, som er det afgørende. Alligevel ser vi alt for ofte, at beslutninger og handlinger vurderes på grundlag af intentionerne snarere end resultaterne. Folk, som primært fokuserer på intentioner, bryder sig ikke om det frie marked. Markedet har jo netop ingen intentioner. Markedet styrer ikke. I modsætning til politikere, som elsker at blande sig i alt muligt. Markedet er et sted, hvor mennesker handler –
i begge betydninger af ordet. Et sted, hvor vi hver især træffer valg og udfører handlinger. På markedet er det resultaterne, der tæller – ikke intentionerne.
Derfor kan markedet til tider forekomme at være et modbydeligt sted, hvor kunderne for eksempel nægter at købe ens produkter. I efteråret kunne vi således læse om, at millioner af kaffebønder verden over må lider under de laveste kaffepriser i 100 år. Resultat: Nød og elendighed. Det er ikke rart. Og markedet får skylden, selvom markedet ikke har nogen intentioner og derfor heller ikke kan bære nogen skyld. Men intentionsfikserede mennesker er også skyldsfikserede. Der skal være nogen at pege fingre af, nogen at demonstrere imod. Og heldigvis har man IMF og Verdensbanken og WTO og ja, hvorfor ikke give McDonalds lidt af skylden også – nu vi er i gang.
Men i virkeligheden er det ingens skyld. Det er resultatet af, at udbudet er vokset hurtigere end efterspørgslen. Tusindvis af fattige i Brasilien og Vietnam er begyndt at dyrke kaffe for at kunne tjene nogle kontanter. Og da der er en øvre grænse for, hvor meget kaffe vi andre orker at drikke, så er prisen på verdensmarkedet faldet kraftigt.

De gode intentioner får så
nogle mennesker til at købe Max Havelaar-kaffe. Og hatten af for de gode intentioner. Men hvad bliver konsekvenserne? Når bønderne kan få en bedre pris for deres kaffe, så vil de ikke være nær så tilbøjelige til at lede efter andre indtægtskilder. De vil blive ved med at producere kaffe. Ja, måske vil der komme endnu flere producenter, og verdensmarkedsprisen vil falde yderligere.
Vi får altså ikke løst det grundlæggende problem, som er, at kaffebønderne mangler alternativ beskæftigelse i erhverv, som giver en bedre indtjening. Faktisk fastholder vi bønderne i fattigdom. At holde prisen på kaffe kunstigt oppe er at hjælpe de fattige bønder på betingelse af, at de bliver ved med at producere kaffe. Problemet er, at der næppe er nogen lysende fremtid i at være kaffebonde. Der er intet lys for enden af tunnelen. Vores intention er altså at hjælpe bønderne ud af fattigdom. Men konsekvensen af vores handlinger er at fastholde dem i fattigdom.

Hvis vi vil hjælpe kaffebønderne, burde vi i stedet sikre deres adgang til kapital, som kan gøre dem i stand til at investere i alternativ og mere indbringende produktion. I stedet for at pege fingre ad WTO, Verdensbanken og markedet, burde vi støtte WTO’s og andre internationale organisationers arbejde med at åbne vores markeder yderligere for produkter fra den tredje verden. Især burde vi forlange, at vores politikere giver klar og entydig opbakning – ikke blot i ord men også i handling – til forslaget fra EU-kommissærerne Franz Fischler og Pascal Lamy om dramatisk reduktion af både landbrugsstøtteordninger og toldmure.
Jeg anerkender de gode inten-tioner i at give bønderne mere for deres kaffe, end den er værd. Men man gør dem en bjørnetjeneste – og det er konsekvenserne, der tæller. Ikke intentionerne.

*Martin Ågerup, fremtidsforsker, foredragsholder og forfatter til Dommedag er aflyst (1998) og Enerne (2001). Han er vicepræsident for Akademiet for Fremtidsforskning og bestyrelsesformand i IT-virksomheden Addition. Martin er selvstændig konsulent og arbejder med mennesker, ideer og teknologier, som skaber forandring. Læs mere på www.enerne.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her