Læsetid: 2 min.

Kun den halve sandhed om gift

Lomborg burde ved selvsyn opleve konsekvenserne af pesticider i u-lande
Debat
28. januar 2003

Lomborg
Bjørn Lomborg har gennem medierne efterlyst eksempler på fejl i The Sceptical Environmentalist. Overordnet skal de største fejl findes i de aspekter, han ikke medtager i sine analyser, hvorved mange af konklusionerne bliver fejlagtige og irrelevante for en beskrivelse af verdens sande tilstand.
Til illustration af påstanden vil vi tage udgangspunkt i kapitlet om frygten for kemikalier. Her kommer Lomborg med forudsigelser for, hvad der vil ske, hvis landbruget ophører med at bruge pesticider. Med tal fra USA konkluderes det, at et stop for sprøjtegifte kun ville betyde 20 færre kræftdødsfald om året. Det formodes, at en faldende produktion som følge af et sådan stop vil resultere i prisstigninger på grøntsager og frugt, og dette vil få folk til at spise mindre af disse sunde landbrugsprodukter. En sådan ændring i ernæringsmønsteret vil bidrage til en beregnet stigning i antallet af kræftdødsfald på ikke mindre end 26.000 om året, som vil koste det amerikanske samfund 20 mia. US dollar årligt.

Groft misvisende
Her er det sikkert intentionen, at læseren skal efterlades med den klare forestilling, at alle fortalere for de globale problemer forårsaget af overforbrug af pesticider er gået helt galt i byen. Problemet er bare, at eksempler fra USA og Vesteuropa, som udelukkende fokuserer på forholdet mellem pesticider og kræft og mellem pesticider og hormonale ændringer, på ingen måde belyser verdens sande pesticidproblem. Ved at undlade at referere til de problemer, der globalt set er forbundet med akutte forgiftninger, gør Lomborg sin fremstilling groft misvisende for problemets omfang.
I den tilgængelige litteratur skønnes det, at der som minimum årligt forekommer 3 millioner tilfælde af akut pesticidforgiftning på verdensplan. Langt de fleste sker i udviklingslande i forbindelse med arbejdsulykker, uheld eller selvforgiftning. Ifølge tilgængeligt materiale fra WHO og tidsskriftet Lancet resulterer op imod 220.000 af disse tilfælde i døden. De 20 kræftrelaterede tilfælde pr år, Lomborg bygger sin argumentation på, svarer til, hvad der over nogle måneder registreres på et mindre hospital i Sri Lanka som akutte dødsfald, forårsaget af pesticider (Social Science & Medicine 1998:46, 495-504). Derfor har såvel en række regeringer som FN-organisationer, forskere, private organisationer og kemikalieproducenter indset, at der i dag er et udtalt behov for at reducere brugen af de mest giftige pesticider, i særdeleshed i udviklingslandene, at beskytte arbejderne i marken, og at sikre opbevaringen af pesticider, så antallet af forgiftninger mindskes.

Tag med, Lomborg
En lang række udviklingslande, særlig i Asien, er i dag blevet meget aktive i forsøget på at finde alternative metoder til kontrol af skadedyr i markerne. Ikke kun for at reducere sundhedsskader, men i lige så høj grad for at spare penge på ofte unødvendige og dyre pesticider og for at undgå udvikling af pesticidresistente skadedyr. Om Lomborgs forglemmelser skyldes bevidst meningsmanipulation, ringe forskningshåndværk eller bare manglende kendskab til det felt, han belyser, skal stå usagt. Lad os håbe på det sidste. For at råde bod herpå, vil vi gerne invitere Lomborg til at tage med på en studietur for at besøge en af vore samarbejdspartnere i Asien eller Afrika, så han ved selvsyn kan opleve de alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser brugen af pesticider har i disse lande.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her