Læsetid: 2 min.

LÆSERDEBAT

Debat
3. januar 2003


Uddrag af fortsatte læserreaktioner på chefredaktør David Trads’ leder den 28. december om kommunistisk ondskab:

Pengenes frihed
Den ’frihed’, USA kæmper for, er pengenes frihed – ikke friheden for mennesker i f.eks. Saudiarabien eller Pakistan, der kan tælles blandt USA’s allierede. Den ’fred’, USA kæmper for, er sikkerheden for egne medborgere – ikke freden for mennesker i f.eks. Tjetjenien eller Palæstina, der bliver nedkæmpet af krigeriske stater som Rusland og Israel – også USA’s allierede. Det ’demokrati’, USA kæmper for, omfatter ikke lande, der vælger en regering, USA ikke bryder sig om – som den lynhurtige opbakning til militærkuppet for nylig mod Venezuelas demokratisk valgte præsident viser.

Thomas Rude Andersen
studerende

Forkert sidestilling af styrer
Ortegas Nicaragua og Castros Cuba havde begge smidt en despotisk hersker på porten, Pinochets Chile og Francos Spanien havde kuppet sig til magten ved at afsætte en lovlig, demokratisk valgt regering. Nicaragua og Cuba mødte massiv modvilje fra Vesten/USA – Nicaragua i form af USA’s støtte til den mest ondsindede contrabevægelse, Cuba i form af blokade og forsøg på invasion. Og så er der grund til at gøre opmærksom på, at Castro ikke var kommunist da han og hans guerillaer smed Batista på porten, det blev han takket være USA’s politik. Hvad Ortega var og er, ved jeg ikke, men han afgav magten efter et demokratisk valg, og befolkningen i Nicaragua har ikke oplevet de efterfølgende år som nogen himmelsk velsignelse.

Søren Christensen
Lemvig

USA’s forbrydelser
Var Vietnam-krigen blot en beklagelig historisk nødvendighed? Var kuppet i Chile? Listen over USA’s forbrydelser er lang, og i modsætning til Sovjets fortsætter den med at vokse.
I går var der to supermagter,
i dag er der kun én. USA’s første mål er at bevare og styrke den position på tværs af smukke idealer om »fred, frihed og demokrati«. Faktisk er det USA, der udgør den største trussel mod disse. Behøver vi at nævne raketskjoldet, ’præventiv krig’, CIA’s dødslister, Echelon og Total Information Awareness, den reaktionære miljø-politik osv.?

Otto Sidenius og Helle Hesdorf
Amager

En på frakken
David Trads, nu, du var i gang, glemte du da ikke at give de danske kommunistiske frihedskæmpere og flowerpowerne og atommarchdeltagerne én på frakken – de var vel også på den forkerte side?
Men vi lever jo i ’Den Frie Verden’ – med Anatole France: »her har vi friheden til at krepere under broerne«. Og i Rusland åd folk hinanden af lutter sult og armod inden revolutionen i 1917. Men de var jo også dyriske analfabeter. Vi derimod ligger lunt i svinget her i det frie vesteuropæiske flæskehjørne under Big Brothers auspicier: Heil America!

Nanna Brammer
København K

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her