Læsetid: 2 min.

LÆSERDEBAT

25. januar 2003


Rumrejser og lejrrejser
Ariel Sharons radiotale til Ilan Ramon, den første israelske astronaut, med nuværende adresse i rumfærgen Columbia: »Til lykke fra Jerusalem, det jødiske folks hovedstad i 3.000 år og i al evighed.«
Kære Ariel Sharon. Til lykke med den første israelske astronaut. Hvornår vil du lade en palæstinensisk astronaut flyve derop? Eller bare lade dem komme ud af flygtningelejrene og tilbage til deres egne områder?

Henrik Fleischer, Badensgade 36, Kbh S

En introduktion til spildtid
I den kommende gymnasiereform lægges der op til, at linjedelingen erstattes af en kort introduktionsperiode, der skal være fælles for alle elever. Heri skal eleverne få et overblik over udvalget af fag, således at de kan beslutte hvilke fag, de vil beskæftige sig med. Der er endog tale om, at denne periode kan vare op til et halvt år. Et halvt år, hvor eleverne trækkes igennem såvel interessante som uinteressante fag med et minimum af dybde, idet tilstrækkelig fordybelse er umulig grundet den korte tid. Derudover vil denne periode for lærerne opfattes som en cirkus-periode, hvori lærerne pludselig skal reklamere for deres fag for at sikre elevernes gunst. Introperioden vil yderligere præges af usaglighed, idet lærerne er nødt til at vælge mere publikumsvenlige projekter frem for reel teoretisk undervisning.
Langt størstedelen af de elever, der vælger gymnasiet efter folkeskolen, vil have en eller anden idé om, hvor uddannelsen fører hen, eller i det mindste i hvilke fagområder de stærke sider er placeret. Derfor kan jeg ikke se, at nye gymnasieelever skal igennem en introperiode for at træffe valg, der sandsynligvis er truffet på forhånd.

Anders Borgstrup
Kjærsvej 60, Korsør

Frygten raser i egen fattigdom
»Dyd er viden« skrev Platon, den 18. januar påviste 287 forskere ved danske universiteter og højere læreranstalter, at videnskab åbenbart ikke skal være dyd.
Der skulle gå mere en 200 år, inden der kom en dansk pendant til Kants »kritik af den rene fornuft«, men endelig kom den, forfattet af selv samme forskere, og dog med den mere spidsborgerlige titel kunne den hedde »kritik af den sunde fornuft«. Men verden ser unægtelig også anderledes ud end på Kants tid, verden er i dag styret af interesser for statistik og finansiering, de naturvidenskabelige fag har erstattet fornuftens plads. Det ligger udenfor fornuften, at ville prissætte naturen, som et andet tilbudskatalog, hvor markedskræfter afgør, om der i denne uge er tilbud på rent drikkevand, tasmanske pungdyr eller regnskoven. Lad os slå en ting fast: Er verden brændt ud, bliver afbrænding af aluminiumsdåser ligegyldig.
Det kunne være udmærket at undersøge, om et videnskabeligt værk er videnskabeligt og derefter igen stille spørgsmål ved bedømmelsen, men at samle underskrifter ind mod at et ikke-videnskabeligt værk bliver erklæret uvidenskabeligt, er uden for al fornuft, og smager mere af egen frygt og politik, hvor mennesket for en smule fornøjelse og egen profits skyld er villig til at styrte alt i fordærv. Hvis verden er så banal, at den kan udregnes og prissættes fra statistikker, kan David & co. måske svare mig på dette ene enkle spørgsmål; Hvad der er højst, Rundetårn eller et tordenskrald?

Brian Falk
Kirkeholtvej 4, Skødstrup

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu