Læsetid: 2 min.

Små lande i klemme

Fogh har intet gjort at sikre de små overfor de store
Debat
28. januar 2003

EU
I EU-konventet har en række små medlemsstater valgt at holde fælles formøder for at sikre, at små landes indflydelse ikke svækkes med den næste traktat. Danmark har glimret med sit fravær, selvom lande vi normalt sammenligner os med, som Sverige, Finland og Holland har indset det nyttige i at stå sammen.
Og Foghs udspil om en valgt præsident for EU’s ministerråd er da også blottet for forsøg på at sikre de små overfor de store. Både når det gælder EU’s kommende opbygning og når det gælder muligheden for at følge op på Per Stig Møllers tanker om en international retsorden, hvor store lande kan forpligtes.
Forslaget om en valgt præsident for EU’s ministerråd vil med stor sikkerhed medføre, at de små landes lederskab er historie. For ingen kan forestille sig en femårs periode, hvor hverken Frankrig, Tyskland eller England sidder i en central rolle. Så ud med de små, og dette trods det netop afsluttede danske formandskab, der vitterlig fik megen ros fra alle kanter! Blandt andet fordi et lille land afholder sig fra at køre nationale ambitioner af under et formandskab og i stedet bruger kræfter på fælles opgaver.
Overfor dette står muligheden for at erstatte de nuværende halvårlige formandskab med et længerevarende formandskab varetaget af en gruppe af lande bestående af såvel små som store lande. Dette er en af de muligheder det fælles fransk-tyske forslag kommer med, og som på samme tid vil aflaste mindre lande for en stadig voksende opgave og sikre dem muligheden for at være i front! Foghs forslag er uambitiøst på et lille lands vegne!
Når talen falder på et de mest brændende globale behov lige nu, nemlig et EU, der kan danne modvægt til et USA, som i stigende grad er en trussel mod global sikkerhed, og som åbenlyst blæser på international ret, er det nærmest ynkeligt. Fogh snakker om bedre koordinering, men i modsætning til det fransk-tyske forslag ønsker han i realiteten ingen forandring! Ikke overraskende, for dansk politik har desværre, uanset hvilken regering vi har haft, været at lægge sig to minutter efter USA og Storbritannien.
Så USA kan fortsætte med at blæse på miljøaftaler, på FN, på Genève-konventionen og på de mange EU-borgere, der sidder som fanger på Guantanamo i strid med alle love. Det er for ynkeligt efter de flotte præstationer i efteråret.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her