Læsetid: 2 min.

Flindts korstog

Ingen jøder i en kommende palæstinensisk stat
Debat
11. februar 2003

Mellemøsten
Jørgen Flindt Petersen (JFP) fortsætter sit korstog mod et Israel, der har skuffet ham meget, og som nu fortjener at gå til grunde lidt efter lidt. Allerførst skal bosætterne væk, hvorefter et par millioner arabere skal flytte ind i selve Israel, hvor de allerede udgør 20 procent af landets befolkning. Et par millioner arabere mere vil hverken gør fra eller til, de kan sagtens være der, siger JFP. Han går ind for det multikulturelle. Men der må ikke være jøder i palæstinensernes stat, siger JFP – det kan slet ikke gå an.
Jamen hvorfor må der ikke være jøder i en palæstinensisk stat, kunne man spørge. Det er, fordi Israel har fordrevet araberne 1 1948, siger JFP, og han citerer tre venstreorienterede israelske historikere, Ilan Pappé, Avi Schlaim og Benny Morris, der angiveligt siger det samme som han. De to første har jeg ikke læst, men Benny Morris er en gammel kending. Hans tese er kort fortalt følgende: en måned før arabernes samlede angreb i maj 1948 begyndte de jødiske forsvarstyrker at fordrive araberne. Dette skete efter, at jøderne i fem måneder havde været under arabisk angreb.

Hvem begyndte?
Men har Benny Morris også skrevet, at »der lå en bevidst politik bag fordrivelsen af de 750.000 arabere«, som JFP skriver? Døm selv. I The Birth of the Palestinian Refugee Problem 1947-49’ skriver Morris: »Mens Haganah (den jødiske forsvarstyrke) i almindelighed afviste en fordrivelsespolitik, førte dens politik af gengældelse til, at en del landsbysamfund tog flugten« (s.56).
Der skete mao., hvad der sker i alle krige, nemlig at folk flygter fra kamphandlinger, der netop i april 1948 var ret dramatiske. Men hvem begyndte kamphandlingerne?
Hvis JFP ulejligheder sig med at læse en nogenlunde upartisk skildring af perioden, vil han se, at det var araberne. Straks efter FN-resolutionen af november 1947, der lagde op til en jødisk og en arabisk stat ved siden af hinanden, sagde de udtrykkeligt nej og begyndte at angribe jøderne fra alle sider.
Arabernes svar på denne resolution var mao. et behjertet forsøg på at fordrive jøderne fra hele Mellemøsten. Det siger Benny Morris himself i et interview i den israelske avis Yediot Ahronot 23. november 2001. »De ønsker at kaste (jøderne) i havet, og de, der mener noget andet, tager fejl«. Det er meget klar tale, må man sige og Morris er ikke mindre klar om skyldspørgsmålet: »Det var araberne, der startede krigen, og det er dem, der er ansvarlige«.
Hvorfor undlader JFP at fortælle os sådan noget? Ikke nok med at han giver en helt fordrejet udgave af de historiske begivenhederne, men han fusker også med sine kilder. Det vil næppe gør ham til årets historiker, (medmindre han blive kåret af PLO).

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her