Læsetid: 2 min.

Fred ikke Saddam Hussein

Det er ubærligt, hvis venstrefløjen har mistet visionen om en retfærdig verden
24. februar 2003

Irak
Reaktionerne på vores kommentar om, at venstrefløjen har vendt verden på hovedet og er endt med at gå Saddams ærinde viser, at mange gode venstreorientede heldigvis er kampklare – desværre dog kun på papiret.
Krig er altid ulykkeligt. Men alternativet er ikke fred, og det er det virkeligt ulykkelige. Gennem 50 år har venstrefløjen kæmpet hårdt for at sætte menneskerettighederne øverst på den internationale dagsorden. På grund af Den Kolde Krig var det stort set umuligt at få stormagterne til at se kritisk på diktaturstaterne. Det er bestemt ikke en historie, vi kan være stolte af, og det er heldigvis en politik, som mange på venstrefløjen kritiserede.
Set i det lys forekommer mange af argumenterne mod en Irak-krig en smule rygmarvsbaserede. Kæden hopper f.eks. af, når man angriber USA for at have behandlet Irak som allieret og for ikke at have afsat Saddam for 10 år siden, og derfor ikke vil være med til at gøre noget nu. Selv om vi selvfølgelig skulle være sluppet af med Saddam for mange år siden, må det da være bedre at slippe af med ham, end at vi holder hånden over ham 10-15 år til.
Og kæden hopper af, når venstrefløjen er imod krig, fordi USA’s motiver er forkerte eller fordi Bush anvender en primitiv retorik. Og kæden hopper af, når venstrefløjen springer på FN’s og USA’s tovtrækkeri om masseødelæggelsesvåben.
Og kæden hopper helt af, når USA fremstilles som en slyngelstat på linje med Irak. USA begår mange fejl, men venstrefløjen behøver ikke kopiere dem.
Det er forstemmende, at der ikke er konkrete ideer på bordet vedrørende Iraks fremtid. Den oplagte løsning er at give FN mandat til at administrere genopbygningen de næste fem-ti år. Indsatsen kan finansieres af oliepengene.
Faktisk er det en smule absurd, at venstrefløjen taler som om, USA ødelægger retssamfundet. FN’s nuværende konstruktion har ikke meget med et retssamfund at gøre. Det repræsenterer en koldkrigsverdensorden, hvor grænser var vigtigere end mennesker. I dag er det omvendt.
En krig mod Irak vil være forfærdelig. Et svigt over for Iraks undertrykte befolkning vil være endnu værre. Og det er ubærligt, hvis venstrefløjen har mistet visionerne om en retfærdig verden, hvor andres menneskerettigheder er noget, vi er villige til at kæmpe for. (Fork. af red.)

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu