Læsetid: 2 min.

LÆSERDEBAT

Debat
17. februar 2003


Historieløs
Kommentar til Mads Qvortrup (MQ) den 11. februar om ’de historieløse’ modstandere af David Trads: Hvem er det egentlig, der er historieløs?
MQ må da kunne huske bare én grund til, at Det radikale Venstre angiveligt inviterede repræsentanter fra Rumænien til deres landsmøder helt op til slutningen af 1980’erne? Ceaucescu var jo i den grad inde i varmen hos de store statsledere i Vesten på grund af hans markante og hyppige udfald mod magthaverne i Moskva, at man også her hos os forfaldt til ’han er en af vore’.
Ikke bare Det radikale Venstre havde den opfattelse. Ceaucescu var jo på statsbesøg hos Dronning Margrethe, som tildelte ham en Elefantorden! Mit eget syn på sagen blev forandret fuldstændigt under nogle rejser i forskellige egne af Rumænien i 1974-76. Jeg kom hurtigt til den erkendelse, at magthaverne i Moskva med sindsro kunne lade Ceaucescu bralre op med alt, hvad han havde lyst til. Rumænerne befandt sig ikke i en pendant til ’foråret i Prag’ med tilsvarende risiko for angreb af tropper sendt fra Moskva. Ceaucescu havde selv et umenneskeligt jerngreb om sin befolkning. Masser af politi i gaderne, hver eneste betjent i følge med en soldat med skudklar maskinpistol, Securitate overalt.
Meget sent i 1980’erne blev der i danske medier luftet negative synspunkter om Ceaucescu. Altid i form af den bedrøvelige og hensynsløse hærgen i hovedstaden Bucuresti. Den fantastisk smukke by med sin pariserstemning var omdannet til en samling gigantiske betonpaladser. Overgrebene mod befolkningen kom først klart frem i forbindelse med Murens fald og det blodige opgør med Ceaucescu.
I alle årene førte USA an i den positive særbehandling af Ceaucescu. Altså var det ikke kun i Latinamerika, at de – utilgiveligt – holdt hånden over en diktator.

Malan Helge
Bøgevang 62, Fløng

Forsvar for hvad?
Er NATO ikke en forsvarsorganisation? Jo, og har Irak sendt en krigserklæring til et eller flere NATO-medlemmer? Nej – Heller ikke Tyrkiet, derfor er et forsvar af Tyrkiet jo overhovedet ikke aktuelt endnu.
USA og England har ifølge tidligere gennemtvungne UN-resolutioner luftherredømme og kontrol med et flere hundrede km bredt bælte af Nordirak, så et overraskelsesangreb må formodes at blive opdaget i god tid.
Det er helt forventeligt, at de europæiske stater, som ikke bare vil optræde som ’nyttige idioter’ for USA’s storebrortyranni med at kræve den stærkes magt i FN, Sikkerhedsrådet og NATO. Det USA, som aldrig har krævet FN-sanktioner mod Israel gennemført, og som vi ikke skylder tak for, at truslen fra Sovjet lod sig opløse af tidens tand. Selvom ’de nye’ NATO-lande fra det tidligere Østeuropa tror, at det var USA, skete hele opblødningen i Centraleuropa med Vesttyskland som fødselshjælper.
Lad os forene vore europæiske demokratiske ideer og menneskerettigheder og afstå fra krig, før dette er den ultimative sidste løsning.

Bent Nielsen
Provstevænget 5, Galten

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her