Læsetid: 2 min.

LÆSERDEBAT

Debat
6. februar 2003


Trads’ cocktail
Støvet har lagt sig efter ’Den Onde Kommunisme’ og ’Det Gode Amerika’. Og nogle udtaler, at de gerne vil udfordres, underforstået, at det er de blevet: Trads mikser sig en berusende cocktail af ’det enkelte menneske’ og ’det lange historiske lys’ og vrøvler kategorisk – måske med gustent overlæg, måske af uformåenhed.
Debatten lader sig forføre og bliver følgelig ikke til andet end et kynisk-sentimentalt hundeslagsmål.
»Hvad kan vi lære af historien, og hvordan kommer vi videre«, er der nogen, der spørger.
’Det lange historiske lys’, hensigt og resultat, hører sammen med menneskeheden. Det korte ahistoriske lys, godt og ondt, hører sammen med ’det enkelte menneske’.

Mikael Bødtkjer Hansen
Åboulevarden 100, Århus

Turisten på Guantanamo
Birthe Bræstrup skriver (27. januar), at udenrigsministeren ikke skal »spilde sin tid på en simpel lejesoldat«. Samme udenrigsminister har sagt, at han
ikke aner, om den bortførte dansker blot var en turist, der var det forkerte sted på et uheldigt tidspunkt. Danskeren og de andre bortførte er ikke anklaget for noget, de må ikke få en advokat, og de kommer ikke for en domstol. De skal bare rådne op på Guantanamo. Logikken er, at de er skyldige, fordi de er arresteret! Selvfølgelig skal udenrigsministeren kræve, at danskeren anklages for et eller andet eller løslades. Ellers bifalder vi med vor tavshed USA’s statsterrorisme.
I øvrigt bør vi aldrig glemme, at US Army myrdede ca. 6.000 mand, kvinder og børn under invasionen af Panama i 1989.
USA er statsterroristen par excellence – og de slipper godt fra det – foreløbig!

C-E Hamle
Plantagevej 26, Silkeborg

Oppfeldts ’løsning’
I et indlæg den 29. januar skriver Flemming Oppfeldt (FO), at han vil medvirke til en løsning af fattigdomsproblemet og bryde den såkaldte negative sociale arv. Første skridt på vejen er, ifølge FO, »at få flere fra passiv forsørgelse og ud i arbejde«. FO mangler dog en del mellemregninger i sin relativt lette løsning på fattigdomsproblemet. Dels er fattigdom ikke begrænset til mennesker udenfor arbejdsmarkedet (læs enlige forsørgere), og dels skal der andre tiltag til at bryde den negative cirkel, eksempelvis ekstra støtte og undervisning til børn af forældre med knappe ressourcer. Derud-over må man aktivt medvirke til at nedbryde de barrierer eller begrænsninger i samfundet, som fastholder mennesker i fattigdom. FO’s lette løsning er ikke andet end et dårligt forsøg på at forsvare en dårlig arbejdsmarkedspolitik og retfærdiggøre drastiske nedskæringer i ydelsen til integrationsflygtninge. Den negative sociale arv brydes ikke ved at marginalisere yderligere, og folk kommer ikke i arbejde, blot fordi de fratages de »skyhøje sociale ydelser«, som FO åbenbart mener, at arbejdsløse får. En sådan politik fører kun til yderligere fattigdom og marginalisering.

Michael Petersen
Knudskovparken 8A, Holbæk

Væk med folket, det er slidt
Videnskabsminister Helge Sander (billedet) har for nylig forsvaret beslutningen om at gøre nogle af universiteternes styrende organer politisk udpegede, frem for som hidtil demokratisk valgt af universiteternes brugere. Argumentet gik på, at der blandt de involverede var for lidt interesse for sagen – det er svært at få folk til at stille op og stemme til rådene. Det er en ganske interessant argumentation – hvis demokratiet ikke virker, så lad os afskaffe skidtet...

David Mondrup, Silkeborgvej 205, Åbyhøj

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her