Læsetid: 4 min.

LÆSERDEBAT

Debat
25. februar 2003


Danmarks yngste dagblad
I forbindelse med avisen Dagens forlis er det ofte fejlagtigt blevet hævdet, at med Dagens død er Information stadig Danmarks yngste Dagblad. Det er løgn. Det yngste dagblad hedder Arbejderen, har eksisteret i godt 20 år og har overlevet længere tid end Dagen trods manglende milliontilskud fra Dagspressens Finansieringsinstitut og manglende eksponering i andre medier – herunder Information.

John Bruun
Næsholmvej 4, Asnæs

Bushs eftermæle
Vil der mon være nogen tilbage efter ’whatever he and his government sætter i gang’ nogen til at fortælle historien om, hvordan Verdens mest magtfulde mand – ikke engang demokratisk valgt i et såkaldt demokratisk land, med en ubegribelig mangel på evne til at indgå i en afbalanceret, international diplomatisk samtale.
Jeg tror på, (med belæg i diverse gallupanalyser m.v.) at vi er mange, der er langt mere bange for, hvad George Bush kan sætte i gang, end hvad den stakkels, ensomme tyran, Saddam Hussein, kan forårsage af ulykker.
Får George Bush et eftermæle? Jeg håber meget på, at han gør.

Stig Petersen
Avderødvej 50B, Kokkedal

Spørgsmål til statsministeren
Efter de store fredsdemonstrationer rundt om i landet den 15. februar, blev statsministeren spurgt, om dette ikke havde gjort indtryk. På DR1 svarede statsministeren: »Egentlig ikke, for hvorfor demonstrerede de
ikke, da Saddam gassede hundredtusinder af sine egne landsmænd?«
De omtalte gasangreb på kurderne blev begået for 12 år siden. Gennem årene har antallet af dræbte af medierne været anslået til fra nogle hundrede til nogle tusinder. Nyere undersøgelser viser, at det med størst sandsynlighed var iranske og ikke irakiske angreb, der blev rettet mod kurdere i grænseområderne. Spørgsmålet til statsministeren er følgende: Er der virkelig ikke vægtigere argumenter for en krig end løse påstande og utroværdige talmanipulationer?

Nils Villadsen
Naboløs 4, København

Fremmedhad
Det er bemærkelsesværdigt, at Informations Rasmus Lindboe i to artikler behandler ytringsfriheden på to helt diametralt modsatte måder.
I artiklen den 4. februar om EU-kommissionens afviste forslag om bekæmpelse af »racisme og fremmedhad« er tonen beklagende over, at Danmark forhindrede at indføre yderligere censur i debatten. Faktisk mener Hans Kjellund fra Advokatrådet, at vi i dag har for stor berøringsangst over for den grundlovssikrede ytringsfrihed og han ønsker yderligere lovgivning.
Blot tre dage senere er der ingen kommentarer til det yderst lempelige forslag fra de konservative om imamer, der taler imod vestlige værdier.
Her burde man have indhentet »ekspertudtalelser« om, hvordan man kunne bekæmpe disse holdninger.
Den seneste tid har ellers budt på mange fremmedhadske ytringer om stening af utro, eller at Danmark skal blive en islamisk stat, blot der er muslimer nok. Eksempler er der nok af.
Skal det være tilladt at komme med islamisk propaganda, når man har fået opholdstilladelse af Danmark, og trods dette ønsker Danmark nedlagt og omdannet til et teokratisk styre ?
Måske skyldes det en berøringsangst fra Informations
side.

Christian Torben
Lindhardt-Larsen
Duemosepark 168, Farum

Navlebeskuende pacifister
Jens Christian Grøndahl har igen præsteret en skarpsindig vurdering af krigsmodstanderne, hvis moralske hykleri han så fremragende har udstillet i et interview den 6. februar. Har disse navlebeskuende pacifister da ikke forstået, at vold og magt skam betaler sig og ligefrem er et nødvendigt redskab imod de genstridige tyranner, der stikker fingrene op i øjnene på verdenssamfundet. Disse afskyvækkende anti-amerikanere har endnu ikke overvundet fordums tids moralske vildfarelser og klynger sig endnu til fortidens dogmatik og tager afstand fra den enerådende brug af militærmagt.
Har de da ikke forstået, at det amerikanske imperium helt i overensstemmelse med århundrede gamle erklærede principper kæmper for demokrati og frihed. Dette er kernen i USA’s udenrigsrelationer.
De hykleriske pacifister producerer ikke manifester ’som forfattere for bomber’, når Stealth-bombeflyene i menneskerettighedernes navn letter med klyngebomber og uran for at sikre menneskerettighederne, og de råber heller ikke folkemord!, folkemord!, når Tony
Blair og de andre nyhumanister meddeler dem prioriteterne fra højere sted.
Jeg tilslutter mig derfor med den største ærbødighed Grøndahls fornuftige og ansvarlige opfattelse, at pacifisme ikke er i menneskehedens interesse her i det 21. århundrede, fordi vi har behov for mere krig og vold for at sikre udbredelsen af vores værdier på bekostning af den forsvarsløse og fattige del af menneskeheden, hvis liv alligevel ikke har nogen nævneværdig værdi.

Jonas Nielsen
Søndre Boulevard 100, Odense

Informations fornyelse
Måske skulle Information tage ved lære af det franske dagblad Le Monde Diplomatique. Bladet som for få år siden var støvet og selvhøjtideligt er blevet en stor kommerciel succes ved at lægge kursen skarpt om til venstre. Bladet var et af de første i Europa med en systematisk kapitalismekritik og kritiske analyser af den skæve globalisering. Det samlede oplag i Frankrig og udlandet er på den baggrund steget drastisk og er nu oppe på over 700.000. Og det stiger stadig. Hvis Information fulgte den samme kurs – i stedet for den dødsyge ide om at blive mere højredrejet – kunne man som det eneste danske dagblad med den strategi tiltrække både unge og ældre, så oplaget på lidt længere sigt kunne nå over de 50.000.

Niels I. Meyer
Hørsholm

Resolutionsforslag
Resolution til løsning af Irak-krisen, forelægges FN’s Sikkerhedsråd snarest muligt: George W. Bush bemyndiges til at sætte sig ved styrepinden i sin Air Force Number One og flyve den lodret ned i Saddam Husseins regeringskontor, efter at han har sikret sig, at Hussein er hjemme. Begrundelse: Minimal collateral damage og maksimal besparelse af humane og materielle ressourcer.

Jens Gaarde,
Kirkevej 26, Odense

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her