Læsetid: 2 min.

Urimelig kritik

Informations lederskribent misforstår vores kritik af den europæiske arrestordre
24. februar 2003

Torturofre
I lederen I fængsel i Sydeuropa 14. februar bruger Henrik Brun retssagen i Grækenland mod to danskere til at omtale den europæiske arrestordre og herunder langer han – ganske urimeligt – ud mod Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre for grotesk »automatreaktion og proportions-forvrængning« i advarslen mod den europæiske arrestordre.
Henrik Brun har ikke forstået indholdet i Rehabiliterings- og Forskningscenteret for Torturofres advarsel. Det, vi påpeger er, at det klare forbud mod udlevering til et andet land, der er i indeholdt i FN’s konvention mod tortur, hvis der bare er mistanke om tortur, synes at kunne blive undermineret med vedtagelsen af den europæiske arrestordre.
Mens FN-konventionen klart siger, at »Ingen deltagende stat må udvise, tilbagelevere eller udlevere en person til en anden stat, hvor der er vægtige grunde for at antage, at han vil være i fare for at blive underkastet tortur«, taler udkastet til den europæiske arrestordre mere fleksibelt om, at »personer bør ikke overføres« og de »vægtige grunde« bliver skærpet til »alvorlig risiko«.

Russiske ’beviser’
Og mens man i Sakajev-sagen netop underkastede de russiske ’beviser’ for en dansk granskning ligger der jo netop i den europæiske arrestordre, at der skal ske en automatisk overførsel alene ved mistanke for forbrydelser med en strafferamme på kun et år.
Der kan derfor være god grund til at advare mod den europæiske arrstordre, som den nu foreligger. Det var ikke Rehabiliterings- og Forskningscenteret for Tortur-
ofres hensigt at diskutere, hvilke af EU-landene, der ligger nederst i den første divi-sion, som EU-landene samlet må anses for at tilhøre, når det gælder overholdelse af menneskerettighederne globalt.
På nogle områder, som f.eks. indarbejdelse af forbudet mod tortur i den nationale straffelovgivning, er et land som Grækenland længere fremme end Danmark.

Amnesty dokumenterer
Personligt kan jeg sagtens forstå, hvis man i Grækenland kan være bekymret over at grækere også vil kunne blive udsat for den udstrakte brug af isolation i danske fængsler. Men såvel græske som internationale menneskeretsorganisationer har dokumenteret brud på menneskerettighederne i Grækenland også i de seneste år.
Amnesty International udsendte så sent som i oktober sidste år en rapport, der dokumenterer udbredt politimishandling og forhold grænsende til tortur. Information valgte ganske vist ikke at omtale rapporten, men ikke desto mindre synes der – trods enorme fremskridt siden juntastyret – at være grund til en protest over forholdene.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu