Læsetid: 4 min.

Abernes konge

I Hong Kong er det ingen ringe ære at få sin buste opstillet mellem abebure
Debat
12. marts 2003

INTERNATIONAL
Da Hong Kong for lidt over fem år siden vendte ’hjem’ til Kina, efterlod det koloniale styre mønter med den engelske dronnings ansigtstræk, postkasser med hendes initialer samt stribevis af statuer med ledende skikkelser fra imperiets elite. Samt naturligvis en masse veje, institutioner og bygninger med referencer til det engelske monarki. Vores søn har lige været på hospitalet med en brækket arm. Han blev i første omgang indbragt på et hospital ved navn »Queen Elizabeth« og siden overført til vores lokale universitetshospital »Queen Mary«. På vejen mellem de to hospitaler findes gader som Kings Road, Victoria Road og Queens Road. Man kører i den engelske side af vejen – i modsætning til Kina, og i vejkanten står adskillige gamle engelske postbokse, som man endnu ikke har nået at få skiftet ud. Vi har pladser og gader til minde om selv meget små sønner af imperiet. Imperiets døtre har på en eller anden måde ikke på samme vis gjort sig fortjent til at få gader og stræder opkaldt efter sig, med mindre de da lige var regenter, regenters mødre, eller søskende til regenter.
Der er ikke ændret meget ved alt dette ud over at mønterne langsomt er blevet skiftet ud og postkasserne malet grønne. Med bygninger af historisk betydning har det altid været anderledes. Hvis det er lidt svært at finde dem, skyldes det ikke, at vores regering er anti-engelsk. Der er bare tradition for at fjerne historiske bygninger fra jordens overflade og bygge et nyt højhus på grunden. Det sker helt uden persons og nations anseelse: fortiden ofres på fremskridtets alter.
Men endelig kom der så lidt gang i den mere principielle diskussion – og det skete ikke ved at hverken Mao eller Deng fik opkaldt et torv eller en bygning efter sig. Det ville ellers forekomme rimeligt i en by, der i øvrigt uden at det har noget at gøre med undertegnede, rummer både en »Henning Building« og en »Hansen Court«.

Kinas svar på Grundtvig
I stedet fandt et lokalt byrådmedlem i en lidt overset Botanisk Have en statue af Kong Georg VI af England, der regerede England i perioden 1936 til 1952 og formodentlig er glemt af de fleste. Men han er altså far til den nuværende dronning. Parken ligger spærret inde mellem en sekssporet vej og en vejudfletning, der i sin kompleksitet dårligt lader sig beskrive for en dansk trafikant. Midt i dette trafikkaos ligger så Botaniske Have med en lille zoologisk afdeling, der mest af alt ligner en lokal bypark fra en svunden tid, hvor synet af en flot fugl og en abe kunne hensætte folk i ekstase.
Og midt al denne fredsommelighed står så George den VI. Byroden mente, at dette alt i alt var upassende, og foreslog at man flyttede ham og overlod pladsen til Sun Yat-sen. En mand, der helt ureflekteret opfattes som alle gode kineseres åndelige far og som grundlæggeren og skaberen af alt godt i Kina efter kejserdømmets fald i 1911. Dr. Sun er Kinas svar på Grundtvig. Alle har hørt om ham, alle har en positiv holdning til ham, men sådan lige at have sat sig ind i hvad han egentlig lavede synes lidt for meget forlangt. Sun er et ikon. Sun er den revolutionære helt over alle helte og et af de få ikoner der dyrkes med lige stor intensitet i Kina, Taiwan, Macau og Hong Kong. I en ufredelig og delt verden er han blevet et samlende symbol.
Der er dog ikke tale om at Georg den VI skal smides på historiens store losseplads. Han skal blot vige den mest prominente plads midt i den lille park, og flyttes til et sted i parkens nordlige del, hvor der er en fortrinlig placeringsmulighed mellem abe-burene.
Der er ellers muligheder nok for placering af en kommende statue eller buste af Dr. Sun. Klemt ind mellem nogle havnekajer, et par eleverede motorveje, et større el-værk og en indendørs sportshal er en ny Sun Yat-sen Mindepark under etablering. Desværre er adgangsforholdene af en sådan art, at initiativtagerne til flytning af den aktuelle statue ikke ønsker den placeret der. Sun Yat-sen Pladsen på Hong Kong Universitet har heller ikke en statue. Og Sun Yat-sen Trappen på samme universitet er kun opkaldt efter ham. Men han ses på alle universitetets publikationer som en fremragende læge udgået fra institutionen. Noget af en tilsnigelse, idet universitetet blev grundlagt adskillige år efter hans afgangseksamen. Men den oprindelige medicinske institution kan med lidt god vilje siges at være indlemmet i universitetet ved dets dannelse.

Familiesammenføring
Oppe mod sådanne kræfter og så meget velvilje har Georg ikke mange chancer. På den anden side er der jo altid Dronning Victoria at henvise til. En stor statue af hende med en meget central placering i Hong Kong blev taget som krigsbytte af Japan under Anden Verdenskrig. Ved et tilfælde blev den fundet nogenlunde hel i et metalsmelteri i Japan efter krigen og endte sine dage godt placeret i Hong Kongs største park. Så skulle Georg ende sine dage som abernes konge i den nordlige del af Botanisk have, gætter jeg på at tilbageværende royalister så hellere vil betale hvad som helst for en familiesammenføring ude i Victoria Park.
I øvrigt er der ingen grund til at skamme sig over at ende blandt aberne. Faktisk indtager de noget af en særstilling i det lokale gudelige hierarki – abeguden er et vigtigt symbol på at generationerne fortsætter uendeligt. Derfor ses i kinesisk mytologi ofte en ung abe siddende på ryggen af en ældre. Og hvilken bedre skæbne kunne en længst afdød monark ønske sig.

*Henning Høeg Hansen er cand.scient.pol., bosat i Hong Kong siden 1994, project manager på et kinesisk museumsprojekt i Yantai

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her