Læsetid: 1 min.

Døde kurdere

Saddams ’fred’ er livsfarlig
Debat
25. marts 2003

Krig
De fleste er heldigvis bange for krig. Burde vi ikke give freden endnu en chance? Måske kan man forhandle med Saddam? Måske vil han alligevel ryste op med sine masseødelæggelsesvåben?
Sådan lyder argumentationen hyppigt i disse dage, hvor regeringen og et flertal i Folketinget har besluttet, at Danmark skal støtte USA og deltage i en styrke, der skal afvæbne Iraks diktator.
Men sandheden er, at den nuværende Saddam-fred er livsfarlig. En diktator er et glubsk uhyre, som henretter folk om natten, piner dem til indrømmelser, angiveri og ensretning. Alene Saddams henrettelser løber op i mange tusinder.
Amnesty International rapporterede i 2001, at Irak var det land, som havde flest ’forsvundne personer’. Det gælder bl.a. kurdere fra Bagdads Anfal-operation i slutningen af 1980’erne, hvor det anslås, at mindst 150.000 personer forsvandt. Ifølge det kurdiske selvstyre i Nordirak blev 182.000 slået ihjel på direkte ordre fra Saddam Husseins regime i Bagdad. Landsbyer blev udpeget. Bønder og borgere arresteret og kørt væk til centrale henrettelsespladser, hvor de efter tur blev gasset, tortureret eller slået ihjel med nakkeskud. Menneskeretsorganisationen Human Right Watch finder det dokumenteret, at alene mellem februar og september 1988 blev mellem 50.000 og 100.000 mennesker myrdet på denne måde.

Afpresning
Herudover kommer Shia-muslimernes forsvinden under Saddam Husseins ’kamp’ mod oprørerne i det sydlige Irak efter Golfkrigen i 1991 samt en gruppe tilfangetagne kuwaitere under Iraks invasion i 1990. De forsvundne personer bliver anvendt af det irakiske regime til at afpresse slægtninge, der er mistænkt for at drive oppositionel virksomhed til at tilstå forbrydelser. I visse tilfælde meddeles personer endda at være blevet bortført pga. deres slægtsbånd til politiske modstandere eller pga. deres etniske tilhørsforhold.
Irak’s såkaldt civile styre koster en masse mennesker livet. Det er disse myrderier, den danske regering ønsker at stoppe.
Derfor deltager vi med danske styrker i en afvæbning af Saddam Hussein.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her