Læsetid: 1 min.

EU fører kvinde- kamp

Unionen har forbedret kvindernes forhold
Debat
5. marts 2003

8. marts
Det er et af dansk Europapolitiks mange paradokser, at så mange kvinder er EU-modstandere. Fordi EU-samarbejdet for kvinderne har betydet at et højere beskyttelsesniveau, end de ellers ville have oplevet. EU har fungeret som en progressiv kraft, og det er ikke bare i mere tradi-tionelle katolske lande, men også i Danmark, at Unionen har bidraget til at forbedre kvindernes forhold. Med EU har vi fået en række direktiver om ligebehandling på arbejdspladsen: lige løn, lige ret til sociale sikringsordninger, barselsorlov, forældreorlov, sundhed og sikkerhed, deltidsarbejde og omvendt bevisbyrde, hvor det er den mandlige arbejdsgiver, der nu skal bevise f.eks. en uretmæssig fyring og sex-chikane.
En løftestang
Men EU er ikke bare stoppet her. EU er en løftestang til mere international solidaritet. EU’s ligestillingspolitik indgår nu i alle EU’s politikker, f.eks. de eksterne aktiviteter, både når det drejer sig om at forbedre situationen for kvinder i de nye medlemslande og i forhold til u-landene, samt politikker og programmer, som dækker ungdom, uddannelse, forskning og videnskab.
Men disse fremskridt er ikke kommet af sig selv. De er kommet fordi, der har været et fortsat engagement for fremskridt i retning af reel ligestilling. EU er en kvindepolitisk kampplads. Med udvidelsen af EU ligger der her en oplagt opgave for de stærke kvindebevægelser i de nordiske lande. Det er vigtigt, at de ikke lukker øjnene for en af de vigtigste muligheder for at forbedre ligestillingen og engagerer sig helt og fuldt i EU. Der er ingen tvivl om, at f.eks. polske kvinder vil sætte stor pris på et sådant aktivt solidaritetsarbejde.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her