Læsetid: 5 min.

LÆSERDEBAT

Debat
25. marts 2003


EU’s onde sukkerfé
EU’s sukkerordning koster forbrugerne godt 42 mia. kr. om året i overpris. Hver gang vi køber to kg. sukker koster de cirka 17 kr. Men en forbruger udenfor EU kan nøjes med at betale cirka ni kr. Resten går direkte og ubeskåret til at holde liv i EU’s store sukkereventyr.
Udover os forbrugere, der må punge ud, så er det u-landene der rammes meget hårdt af EU’s kyniske sukkerpolitik, fordi u-landene er underlagt alle mulige EU-fiksfakserier, der forhindrer dem i – på lige fod – at få adgang til sukkermarkedet.
SF har ikke tænkt sig, at den onde EU-sukkerfé skal have lov til at lade hele det nuværende sukkereventyr sove i hundrede år. Derfor skal regeringen se at komme op på mærkerne og få EU til at slippe landbrugsstøttetøjlerne og lade landbruget styre markedet.
Liberalisering kaldes det. Noget, der ellers altid plejer af være Venstres politiske yndlingsbeskæftigelse.

Kristen Touborg
landbrugspolitisk ordfører for SF

Bevar den et-årige HH
Hvert år søger 3.000 unge ind på den et-årige HH. De gennemfører ifølge Ulla Tørnæs en uddannelse, de ikke kan bruge til noget. For sjov lever disse unge et helt år på SU og læser lektier til fag, der ikke har noget formål.
De tager en uddannelse, der uden nogle ulemper kan lukkes. Det underlige er bare, at de unge, der tager en et-årig HH, er meget glade for denne uddannelse – selv om den er overflødig.
De føler, at de bliver afklaret i forhold til deres videre uddannelsesforløb, og at de får øjnene op for det handelsorienterede område. De er eftertragtede af virksomheder, der skal have besat elevpladser. De opnår højere karaktergennemsnit, end de gjorde i gymnasiet. Og de lærer i det hele taget noget om et område af vores samfund, som en almindelig gymnasieuddannelse ikke beskæftiger sig ret meget med. Men alt dette har ingen værdi. Personlig og faglig udvikling, mere viden om vores samfund og et bedre grundlag for valg af videregående uddannelse betyder ingenting.
Det eneste værdibegreb den nuværende regering synes at have, er det økonomiske. Og så må al menneskelig udvikling vige for dette.

Marie Starke
Dybendalsvej 74, 2720 Vanløse

Tavsheden selv
Danmarks Radio inviterede forleden alle partilederne til at deltage i en partilederrunde omkring dansk deltagelse i USA’s krig mod Irak. Dette var alle tiders glimrende anledning til at se de holdninger og argumenter, som har gjort, at danske tropper nu skal i direkte konfrontation med de irakiske militære styrker.
Den første som meldte afbud var landets statsminister. I et brev til DR’s nyhedsdirektør siger han at han »ikke ser noget formål med debatten…«. Yderligere begrunder han afvisningen med, at debatten kører i folketingssalen den 20. marts. Senere meldte partilederne for de to andre partier, som tilsyneladende støtter at Irak bliver bombet endnu mere sønder og sammen end det allerede er i forvejen og dermed, formentligt, at drive mange irakere ud i intet mindre end en humanitær katastrofe, også afbud til debatmødet.
Det er meget underligt, at alle tre partiledere ikke åbent og i konfrontation mod andre mere pacifistisk-indstillede partiledere vil komme med deres vigtigste argumenter for at netop Danmark skal deltage. Man kunne nemt få den opfattelse, at argumenterne ikke er så stærke at de tåler et politisk modspil … Det, som næsten er værst, er, at et minimalt flertal i Folketinget overhører den store modstand som er i den danske befolkning mod krig.

Martin Johansen
Trige Møllevej 194,Trige

Medmenneskelig forståelse
Jeg synes, det er for dårligt med den negative stemning, der har bredt sig overalt for tiden. Det er næsten, som om Janteloven er blevet globaliseret. Hvad har de egentlig tænkt sig, alle dem, der råber op og gør vrøvl? Det er jo den mægtigste mand i verden, for pokker! Er det virkelig så sært, at han ikke kan stille sig tilfreds med bare at sidde i det ovale værelse og lege med cigarer sammen med unge praktikanter? At han synes, der må være lidt mere i det for ham? Verdens mægtigste mand. Han har virkelig måttet slås for den titel. Måske har han drømt om den lige siden barndommen. Og hvad er der så kommet ud af det? Surhed og kævl og ballade over hele linjen!
Hvad med at vise en smule medmenneskelig forståelse?

Peter Bidstrup
Nørrevej 15, Snekkersten

Den ny orden
Lad os forestille os, at i løbet af et par uger har Saddams styrker overgivet sig, diktatoren er død, USA’s guvernør har installeret sig i hans ledige herskersæde og er gået i gang med at opbygge demokratiske institutioner, Iraks folk modtager de amerikanske og britiske befriere med jubel, ødelæggelser og tab af menneskeliv har været minimale, og taknemmelighed ombølger Bush og Blair, som havde modet til at trodse en skeptisk verdensopinion og gøre det nødvendige.
Hvor står vi så? Vågner vi op til en verdensorden, hvor en hvilken som helst stormagt, der mener sig i stand til det (Rusland, Indien, Kina, Israel) nu kan invadere et andet land, hvis regime den ikke bryder sig om, og skifte det ud med et, der passer den bedre?
Eller gælder stadig den internationale retsorden, man har forsøgt at bygge op siden Anden Verdenskrig inden for FN’s rammer, for alle andre end USA, der jo klart har vist, at det ikke mener sig forpligtet af den? Er det denne nye tilstand, Anders Fogh Rasmussen og Per Stig Møller har givet sin støtte og opbakning til med deres tilslutning til krigen mod Irak?
Har det danske folk ikke krav på at høre et tydeligt og velbegrundet svar fra vore toppolitikere på dette spørgsmål?

Bjarne Troelsen
Sct. Jørgensvej 3, Skørping

Kz-fanger og Fogh
Man må virkelig blive rørt til tårer, når krigsminister Rumsfeld, manden bag den monstrøse Guantanamo-kz-lejr, taler om Genevekonventioner i forbindelse med »ydmygende behandling« af de uheldige tilfangetagne deltagere USA’s ulovlige angrebskrig mod Irak. Og det kort tid efter at ganske anderledes ydmygende billeder havde været bragt af usselt klædte bagbundne irakiske fanger. Ikke også, krigsførende Fogh?

Søren Blaabjerg, Hørning

Selvhjælp
Det danske folk må selv rette sin fejltagelse og afvæbne regeringen og dens lejesvende.

Rebekka Krarup, Holstebro

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her