Læsetid: 2 min.

LÆSERDEBAT

Debat
18. marts 2003


Microsofts monopol
Både på kort og på langt sigt vil der være klare økonomiske fordele for det offentlige ved anskaffelse af open source frem for leverandørejet software. Sådan cirka er konklusionen i en rapport fra Teknologirådet. Rapporten regner sig frem til, at det ville give et økonomisk frirum på mellem 3,7 og 5,6 milliarder kroner – om året. Det kræver blot, at det offentlige sørger for at tilvejebringe åbne standarder og fælles formater. Så vil den åbne software kunne implementeres og bruges uden større problemer.
Hvad gør det offentlige så? Lancerer en digital signatur, der er afhængig af leverandørejet software i form af det amerikanske Microsofts produkt, Windows.
Det offentlige Danmark er altså villig til at underkaste sig et enkelt selskabs luner. Ikke
alene ’tvinger’ staten dermed borgeren til at købe et bestemt produkt, staten gør sig også tankeløst afhængig af en amerikansk monopollignende gigant og dermed mere sårbar end nødvendig.
Men Videnskabsministeriet er måske ligeglad med 3,7-5,6 milliarder kroner? Eller med de facto at statsstøtte en i forvejen forholdsvis velhavende udenlandsk virksomhed? Eller med at parkere sin indflydelse i lommen på et monopol? Borgerne ved ellers godt, hvordan monopoler normalt opfører sig. Bare tænk på gamle dages Tele Danmark-service – gys!

Erwin Seiersen
Ladefogedvej 282, Århus N

Forbehold over for fred?
For første gang skal EU stå for en fredsbevarende operation. Debuten bliveri Makedonien. En opgave, hvor veluddannede danske soldater kunne bidrage og gøre en stor forskel for den fattige og hårdtprøvede civilbefolkning.
Desværre er vi forhindret i denne indsats på grund af vores forsvarsforbehold. Aldeles absurd, især i en tid hvor hele verden taler om krig, ja så kunne Danmark være med til at sikre freden. Måske ikke verdensfreden, men dog alligevel hjælpe med at gøre tilværelsen lettere for mange mennesker.
Fremtiden er et europæisk forsvarssamarbejde, som kan sikre fred og stabilitet på det europæiske kontinent. En fred og stabilitet som man desværre kigger langt efter mange steder, f.eks. i Kosovo og i det glemte konfliktområde Transdniestr-regionen i Moldova.
Europa – og dermed også Danmark har en forpligtigelse over for disse konfliktfyldte områder ikke langt fra EU's nye grænser. Vi kender kun alt for godt billederne af flygtningestrømme i Europa, nogle af disse kunne måske være undgået, hvis EU havde spillet større rolle. Det er en mulighed, EU nu får. Derfor bør de danske forbehold afskaffes så hurtigt som muligt, så også vi kan bidrage til et mere sikkert Europa

Jens-Kristian Lütken
Landsformand for Europæisk Ungdom
Lottesvej 21, 1, 4, Brabrand

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her