Læsetid: 2 min.

LÆSERDEBAT

Debat
15. marts 2003


Gud ske tak og lov da
*Så blev det slået fast, at Thor Pedersen ikke har gjort noget forkert. Det
siger han nemlig selv. Og Brixtofte bakker ham op. Så skulle den ged vist være barberet.
Pyha! Man bliver sgu helt svedt på
demokratiets vegne.

Jens Aage Øland, Emil Årestrupsvej 16

Debat om globalisering
DR2 sendte torsdag den 6. marts tema om Stalin og forbrydelserne i Sovjetunionens navn. Redaktionen havde valgt at sætte to fremme danske historikere i stævne. Diskussionen af spørgsmålet om historiens rolle åbnede for flere tankerige perspektiver.
I en drøftelse af hvorvidt sultedød for flere millioner russere er at betragte som forbrydelser mod menneskeheden, konstaterede dr.phil Poul Villaume et problem. Med til en sådan kategorisering kan nogle nemlig anføre, at omkring 20 millioner menneskers død af samme årsag hvert år finder sted på globalt plan: Økonomer fra Valutafonden og Verdensbanken har, just som en landsleder, indsigt i store økonomiske mekanismer, og den vestlige verden (den første verden) kan allokere midler til afværgelse af sådanne katastrofer. Spørgsmålet er altså i hvilken grad, der insisteres på et globalt-humant ansvar.
Jeg vil gerne her åbne for en debat om globaliseringen og de konsekvenser den har, økonomisk som moralsk. Har ekspansive private selskaber et politisk ansvar, og er det muligt at løse politiske spørgsmål overnationalt? De multinationale selskabers skatteunddragelse er, efter min overbevisning, et eksempel på en ilegitim ageren med manglende ansvarstagen, hvor Kyoto-protokollen på den anden side udtrykker en politisk og moralsk ansvarlig vision. Et eksempel på globaliseringens grænseoverskridelse ved profitering, og et andet eksempel på en grænseoverskridelse, der forpligtiger. Med den kommende krig mod Irak in mente, hvor USA postulerer at bringe demokrati, har denne diskussion også stor relevans.
Svar udbedes.

Niels Baj Rye, stud.mag
Karensvej 40, Brabrand

En ny chance
Udenrigsministeren spørger hvem, der tør påtage sig ansvaret for at »en af de frigivne fra Guantanamo senere dukker op i forbindelse med en terrorhandling«.
Hvem tør påtage sig ansvaret for, at en spritbilist senere dukker op i forbindelse med påkørsel?
Det er nu godt, at vi har et retssamfund, hvor man kan forsvare sig, tage sin straf og få en ny chance – ikke også hr. Udenrigsminister?

Claus Poulsen
Hellehuse 9, Jystrup

Krigsbytte
Krigen er for længst startet, forberedelserne er irreversible og papirarbejdet med at dele rovet (krigsbyttet) er begyndt. USA er allerede i gang med at udlicitere og fordele genopbygningen af
Irak til fordel for amerikanske aktører. Blandt andet skulle Rumsfelds ’gamle’ firma være sikret en milliardkontrakt inden for sikring af olieindustrien. Alle ved, at USA har haft nedadgående tal inden for alle sektorer bortset fra militærindustrien, og her kan man tydelig se endnu en parallel til Hitler-regimet, som i 30’erne skaffede sig populære arbejdspladser ved intenst at opruste.

Bent Brogaard
Provstevænget 5, Galten

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her