Læsetid: 3 min.

USA blokerer sundhed

USA ønsker en FN-resolution for at kunne starte krig mod en morderisk diktator. Men når FN ønsker krig mod den største dræber på Jorden, optræder USA som en fortaler for fred
Debat
17. marts 2003

Tobak
Tobak dræber op mod fem millioner mennesker om året. I dag dør der flest i de vestlige lande, men det skifter i de kommende årtier. Fremover vil over halvdelen af disse dødsfald ske i u-landene.
Kendsgerningerne førte til at Gro Harlem Brundtland oprettede en særlig sektion i WHO, der skulle få vedtaget en Framework Convention for Tobacco Control (FCTC). Konventionen vil blive retningsdannende for alle regeringer, og den sidste forhandlingsrunde om udformningen fandt sted den 28 februar.
Konventionen kræver, at alle cigaretpakker forsynes med en advarsel, som dækker mindst 30 procent af forsiden og bagsiden. Den kræver et forbud mod betegnelser som ’mild’ og ’light’ for cigaretter, der misvisende kan tolkes som om nogle cigaretter var mindre sundhedsskadelige end andre. Konventionen opfordrer nationerne til at overveje et reklameforbud for tobaksvarer, og til at overveje afgiftsforhøjelser til at mindske forbruget af tobak.
Det er kendt fra en række vestlige lande, at alle tiltagene mindsker forbruget af to-bak. Derfor var der bred opslutning om konventionen, som er et skridt på vejen til at dæmme op for en af værste dræbere på Jorden. USA, Tyskland, Japan og Kina er modstandere af konventionen. I Japan er det staten, der fabrikerer cigaretter. Også Kina og Japan har store tobaksproducenter. Konventionen bliver ratificeret, hvis den bliver bakket op af 40 nationer.

Mest vanedannende
Mest påfaldende er USA’s modstand mod konventionen. USA er ellers kendt som et førende land i retning af indsats for tobakskontrol. Sundhedsmyndighederne i USA har med deltagelse af førende eksperter hvert år udarbejdet omfattende rapporter, som dokumenterer skadevirkningerne. Hver af disse rapporter er på mange hundrede sider. FDA vurderede i 90’erne, at en cigaret kunne betragtes son et højt forarbejdet produkt, der havde som første mål at levere nikotin til brugeren på den mest vanedannende måde. Ingen lande har tilkendt ofre for tobakkens skadevirkninger så mange penge som USA. Tobaksindustrien i USA har med et ’grand settlement’ accepteret at betale et skyhøjt beløb af 200 milliarder dollars over de kommende årtier for at undgå yderligere retssager om erstatninger.

Bush fik 50 millioner
USA’s sundhedsattache i Geneve David Hohman har kaldt FCTC for »en forhindring i vores lovgivningsproces«. De amerikanske repræsentanter har givet udtryk for, at regeringen ikke var glade for at skulle bruge penge på programmer mod tobak. Ikke uden fortilfælde. USA har også fravalgt Kyoto- aftalen og en række andre internationale konventioner. Amerikanske kommentatorer forklarer USA’s holdning som udtryk for ’soft money’. Tobaksindustrien støttede det republikanske parti med 6,4 millioner dollars (50 millioner kroner) under valgkampagnen i 2002. Det kan være en forklaring for den officielle holdning til FCTC. Så der er megen kritik over Bush-regeringen, når den bekæmper WHO’s indsats mod tobak. For intet land er forskellen større mellem det faglige miljø og landets officielle politik. Amerikanske aktivister indenfor tobakskontrol fandt, at de amerikanske regeringsrepræsentanter gjorde mest for FCTC ved enten at tie eller ved at undlade at deltage. Eller som John Seffrin, lederen af the American Cancer Society, kommenterede: »USA’s regering arbejder metodisk for at svække praktisk talt alle dele af denne konvention«.
I en lederkommentar i Boston Globe kritiserede Derrick Z. Jackson det som kynisk, hvis ikke regeringen i Det Hvide Hus ratificerer FCTC. Bush bad FN om at sætte pres på Irak og beklagede, at FN resolutioner »are being unilaterally subverted by the Iraqi regime«. Men selv har Bush-regeringen undergravet FN lige så unilateralt, når det drejer sig om den globale indsats mod tobak. »«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her