Læsetid: 2 min.

Hvor var du?

Svar til en forfatter fra en antikrigsdemonstrant
15. april 2003

Krig
Forfatteren Jens Chr. Grøndahl (JCG) har i flere medier udtrykt forundring over »at ingen demonstrerede mod Saddam Husseins voldsregime«.
JCG’s undren kan kun skyldes, at det er forbigået hans opmærksomhed at herboende kurdere og dele af venstrefløjen i 1988 demonstrerede mod Husseins giftgasangreb på Halabja. Selv om demonstrationen ikke fik den store mediebevågenhed, så berettiger det ikke JCG til at fremsætte urigtige påstande.
Også i 1982/83 blev der protesteret mod at Helsingør Værft byggede to troppetransportskibe til Irak. Protesterne var også vendt mod regeringerne Jørgensen og Schlüter, der havde godtaget projektet som ’pilgrimsskibe’.
JCG har åbenbart ikke læst de utallige løbesedler eller hørt de mange taler fra det sidste halv års demonstrationer mod USA’s Irak-felttog, hvor der utvetydigt blev taget afstand fra såvel Saddam som Bush. Flere af talerne har endda omtalt de to som slyngler og statsterrorister.
Vel hænder det at noget ’smutter’ for de, der deltager i den politiske debat. Ingen kan jo vide alt. Men tillad mig at tvivle på om der er noget der er ’smuttet’ for den ellers så velorienterede JCG, dertil er tidspunktet hvor han undrer sig alt for vel orkestreret med Anders Foghs udfald mod demonstranterne efter den første store manifestation i februar.
Det er absurd, at den klarttænkende JCG skoser de tusindvis af unge krigsmodstandere, der ikke var gamle nok til at demonstrere, da Saddam begik sine overgreb. Udsagnet er lige så meningsløst, som da Bush senior i sin tid forlangte at den irakiske befolkning, hvoraf halvdelen er under 15 år, skulle vælte Saddam.
JCG’s spørgsmål rejser det naturlige modspørgsmål: Hvor var du, da Saddam bombede sine egne? Hvor var du, da den danske regering solgte våben til Irak? Hvor var du, da det A.P. Møller-ejede DISA med støtte fra regeringen – midt under Iran-Irak-krigen – opførte en fabrik til støbning af granathylstre? Hvorfor protesterede du ikke over at disse granater kunne bruges af den irakiske giftgasindustri? Har du skrevet imod det?
Din indsats for fængslede kunstnere og intellektuelle har været prisværdig, men kom du når der blev kaldt til demonstration mod overgreb, krig og udplyndring?

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu