Læsetid: 3 min.

Efter krigen – fortsat krig

USA synes under Bush at være gået op i hensynsløs nynationalisme efter sørgeligste gammeleuropæisk mønster
Debat
26. april 2003

KOMMENTAR
Papir er tålmodigt. Det rødmer lige så lidt som frækheden, siger et gammelt ord om det trykte medium. Det samme kan siges om de elektroniske medier. De er hurtigere, mere flygtige, lettere at glemme, fordi vi får så rigeligt af informationsstrømmen, at vi drukner.
Det gør det vanskeligere at skelne skidt fra kanel, løgn fra latin i mængden, især når forskellen ikke er stor. Salig Georg Brandes, der i sine senere år udviklede sig til en skarpsindig politisk iagttager af internationale forhold, skrev i 1919 efter afslutningen af Første verdenskrig:
»Det er jo altid en smagssag, om man vil holde sig til sandheden eller ikke, og det bør ærligt tilstås, at hvad løgn angår, er flertallet af de læsende sande gourmander. De finder den saftige løgn, den der er stegt i de officielle bureauer og tilsaucet af censuren, langt mere velsmagende end den simple ukrydrede sandhed, hvorfor også den, som serverer løgnen, bliver æret og agtet, ganske frasét, at han får rundelige drikkepenge af såvel regeringer som af publikum.«
Denne salve må man nikke genkendende til efter dækningen af den militære afslutning på Irak-krigen. Lykkeligvis blev vi skånet for mediemogulen Rupert Murdochs stærkt amerikansk-nationalistisk farvede dækning på hans Fox-tv station, der har overhalet CNN i seertal, og i hans 175 (eller flere) andre blade, radio- og tv-stationer verden over.
Men den nye amerikanske taktik – at indrullere udvalgte reportere fra udvalgte medier i udvalgte militære enheder nær fronten - er dybt betænkelig. »Embeddedness« kaldes fænomenet og sender ubehagelige associationer til engelskkyndige medieforbrugere. Faren for luderjournalistik - købt og censureret dækning.

Herhjemme ville Berlingske Tidende ikke bruge deres copyright på Independent-reporteren Robert Fisks kritiske artikler fra Bagdad. I stedet har vi kunnet læse dem her i bladet. På TV 2 har man kunnet se en erfaren dame som Ulla Terkelsen fra Kuwait identificere os med den krigsførende koalition.
Det kan formelt forsvares. Vi bidrog jo aktivt til sejren med den tapre u-båd ’Sælen’. Dermed fortsatte vi vore stolte flådetraditioner på det sortladne hav fra Christian Firtals sejr på Kolberger Heide 1643, Niels Juel, der gav agt på stormens brag i Køge Bugt 1677, Peter Willemoes og Olfert Fischer med Slaget på Reden 1801, som Nelson godt nok vandt, men med snyd, og Fregatten ’Jylland’ 1864 i Slaget ved Helgoland.
En flot serie, som ’Sælen’ nu fortsætter – uden at løsne et skud. Sådan. Det fortjener sgu da et monument.
Ved fredsslutningen 1919 pegede Georg Brandes på et træk hos sejrherrer efter krige. Dumheden, der har samme kendemærke overalt: Selvglæden, indbildskheden og den gennemgribende mangel på evne til at forstå. USA synes under Bush-regeringen efter 11. september og nu at være gået op i nynationalisme efter sørgeligste gammeleuropæisk mønster. Uden reel hjemlig opposition.

Afslutningen på Irak-krigen efter den ventede militære sejr er næppe freden. Kun en USA-domineret fortsættelse af krigen med økonomisk-politiske midler. En station på vejen mod et Imperium Americanum. Næste station kan være det Syrien, hvor fransk indflydelse pr. tradition er stærk.
Man kan bebrejde Bush-regeringen dens primitive dyrkelse af magt. Dens naive tro på, at magt-udøvelse fremmer demokratisk udvikling. Og at Bush-folkene
ikke indser, at irakerne og andre arabere, der skal lære demokrati på amerikansk, har en mistanke om, at læremestrene blot ønsker en Pax Americana i regionen,
baseret på militær overlegenhed og kontrol med olien. Historisk erfaring viser, at en sådan imperialistisk politik ikke er holdbar.
Bush-regeringens tvivlsomme politiske moral synes under yderligere opløsning i blind magtbrynde.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her