Læsetid: 2 min.

LÆSERDEBAT

19. april 2003


Osama bin Laden mest værd i live
Osama er død, Saddam lever, Saddam er død, Osama lever....
I disse dage spekuleres der over om Saddam Hussein er i live, eller om han er blevet dræbt som en følge af massive amerikanske bombardementer. Snakken går på om Saddam er i en underjordisk bunker i Bagdad eller han gemmer sig i sin fødeby Tikrit.
I Afghanistan, hvor der også er amerikanske militær, leder man efter Osama bin Laden, der efter amerikansk udsagn skulle gemme sig »et sted i de afghanske bjerge«. Eftersøgningen af ham har dog stået på i over halvandet år. Spørgsmålet er: Bliver Saddam og Osama nogensinde erklæret for døde. I Osama bin Ladens tilfælde er det spørgsmålet om en levende ’arabisk terrorist’ ikke er bedre end en død muslimsk martyr! Osama bin Laden er mere værd i live for Georg W. Bush og Pentagon, end død.
Selv om (reklame)staben bag Bush & Co. er god til at skabe fjendebilleder, så er Osama bin Laden en god ’hadeikon’. Det samme forhold gør sig også gældende i forhold til Saddam Hussein. Så længe han ikke er død, vil det være lettere for USA (særlig indenrigspolitisk), både at fastholde sin okkupation af
Irak og føre krig som de har lyst. Syrien og Iran er ’next stop’ på dagsordenen.
Doktrinen er: Verdens Herre er trætte af at I ikke gør, som vi siger, derfor vil vi angribe jer, besætte jeres land og placere vores baser på dets område. Hvis andre er utilfredse, kan de bare komme an: Vi er de største, de stærkeste og de bedste, »so help us God«. FN, glem alt om den samling af gamle tanter.
Det har vi nemlig.

Torben A. Petersen
Meulenborg Park 42,
Snekkersten

Havelaar
Der er en faktuel fejl i Tine Gottenborg Bruuns indlæg den 10. april om Verdensbankens rolle i Vietnams kaffeproduktion. Det er rigtigt, at Vietnam øgede sin kaffeproduktion i slutningen af 90’erne. Men i modsætning til hvad Gottenborg Bruun hævder, har produktionstigningen ikke været støttet af Verdensbanken.
Verdensbanken og andre bistandsorganisationer bidrager med lån og gavebistand til rural udvikling i Vietnam, et land som det seneste tiår har vist imponerende fremgang i kampen mod fattigdom.
Verdensbanken har også flere projekter for at hjælpe fattige kaffebønder i Mellemamerika og andre regioner med at komme gennem den globale kaffekrise.

Ivar Slengesol
Verdensbankens Europa-kontor, Paris

Hr. statsminister
Vil De af- eller bekræfte rygtet her på det ydre Østerbro, at alle borgmester- og ministerbiler af mærkerne BMW og Mercedes-Benz så snart som praktisk muligt udskiftes med Rovers, pga. Tysklands svigten i koalitionens kamp for demokrati og frihed i alle landene i Mellemøsten –
ikke kun Israel, Kuwait og Saudi Arabien? På forhånd: Tak!

Niels Stubkjær
H.C. Lumbyes Gade 10, Kbh. Ø

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu