Læsetid: 2 min.

LÆSERDEBAT

Debat
10. april 2003


Rettelse
I forbindelse med oversættelsen af Rafi Saadons indlæg bragt den 7. april er der opstået en fejl, der får det til at se ud, som om han ønsker at forlade Israel – det gør han ikke.
Vi beklager fejlen.
Red.

Fejl om Max Havelaar
Der er faktuelle fejl i Simon Espersens indlæg den 7. april.
De småbønder, som producerer kaffe på verdensmarkedets vilkår, får til tider ikke penge nok til at dække deres produktionsomkostninger. Hvordan skulle disse mennesker så have mulighed for at omlægge deres landbrug eller tage en uddannelse, som kunne føre dem til nye erhverv? Hvordan skulle en kaffebonde springe fra at producere kaffe til computere? Bønder i Max Havelaar-ordningen må ikke dyrke monokulturer – de må ikke nøjes med at dyrke kaffe og dermed blive fastholdt i det, SE kalder »statiske økonomier«. Ekstraindtægten ved at være med i Max Havelaar-ordningen bliver ofte brugt på uddannelse til de unge, så de har en mulighed for at vælge, om de vil være næste generations kaffebønder.
Max Havelaar vælger ikke, hvem der kan være med i ordningen, og hvem der ikke kan. Det drejer sig derimod om et åbent certificeringssystem for dårligt stillede småbønder – og man vil derfor ikke finde Max Havelaar-mærket på kaffe fra store kaffeplantager.
SE har stor tiltro til de frie markedskræfter. Men kan man tale om frie markedskræfter, når det gælder kaffe, sukker, te m.fl.? Verdensbanken gav efter Vietnamkrigen lån og rådgivning til Vietnam til at omlægge til kaffeproduktion, hvilket har været medvirkende til de lave kaffepriser. Hvordan passer tiltag som det ind i SE’s opfattelse af, at der eksisterer et frit marked? Måske var det bedre, om SE ville diskutere, om ’de frie’ markedskræfter vil kunne klare alle uligheder i verden, frem for at fortsætte en diskussion om Max Havelaar uden at have sat sig ind i mærkningsordningen Max Havelaars kriterier, kontrolordninger og målsætninger.

Tine Gottenborg Bruun
sekretær og frivilligkoordinator
i Max Havelaar Fonden

Med stor spreder
Det har længe undret mig, at biograferne i hhv. Aalborg og Århus er anbragt i fredagstillæggets biografliste, som de er: Spredt med løs hånd ud over hele den jyske halvø.
De århusianske biografer er anbragt i anden spalte mellem Esbjerg og Hobro, i næste spalte mellem Malling og Skanderborg og i sidste spalte – helt alfabetisk korrekt – efter Vamdrup.
Jeg har bemærket, at det af og til i ugens løb er muligt at anbringe biograferne i den rette sammenhæng, f.eks. den 31. marts. Så det må da også kunne lade sig gøre i det ellers udmærkede filmtillæg!

Kirsten Gad
Julsøvej 164, Risskov

Jagten på den forsvundne skat
Det er uretfærdigt, at Anders Fogh skal stå i skudlinje, blot fordi koalitionen ikke kan finde de berømte forsvundne masseødelæggelsesvåben. Våbnene har det nemlig med at blive flyttet rundt, siges det, og Ariel Sharon har længe sagt, at de er i Syrien. Når der nu alligevel er 100.000 nye soldater på vej, er det oplagt at søge i Syrien også. Til en start. Syrien har vist også forbindelse med den internationale terrorisme. Mon ikke Anders, George og Ronald kan blive enige om det?

Henning Kjær,
medlem af Komiteén Lad Iraks Folk Leve

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her