Læsetid: 2 min.

LÆSERDEBAT

Debat
8. april 2003


Masseødelæggelseståben
Danmark råder over et farligt våben. Han hedder Anders Fogh. Først var han med til at ødelægge FN ved at støtte en ulovlig krig – i strid med folkeretten. Så ødelagde han Danmarks ry som et fredeligt land ved at sende tropper til et angreb, der uundgåeligt rammer civilbefolkningen. Nu er han begyndt at ødelægge vores retssystem ved at tillade CIA at arrangere fangeflugt for giftgeneralen fra Sorø. Anders Fogh er en tåbe, der ødelægger en masse. Det er på tide, at Danmark skiller sig af med masseødelæggelseståben Fogh.

Ulrik S Kohl
Husumgade 15
2200 København N.

Blod for profit
Det er ikke kun vor statsminister, der har blod på hænderne. Også andre velestimerede samfundsstøtter har part i krigen mod Irak. Således tjener det hæderkronede danske firma A.P. Møller styrtende på det amerikanske militæreventyr. Det amerikanske datterselskab Maersk Line har kontrakt på transport og forsyninger af materiel til Golfen til en værdi af 1,7 mia. kroner. Samme firma har også en kontrakt på transport af olie og brændstof til den amerikanske hær i Golfen til den nette sum af 38.000 $ om dagen i mindst tre måneder. Firmaet A.P. Møller udlejer skibe til Military Sealift Command, der står for transport af amerikanske militærforsyninger. Flere af A.P. Møllers skibe er i dag udlejet til hæren, og rederiet driver desuden en række skibe, der sejler fast for det amerikanske militær. Mærsk Olie og gas deltager i olieproduktion i Qatar, Oman og Algeriet, og A.P. Møller har via dette engagement direkte interesser i den amerikanske oliekrig.
Hvis man nu tror, at alt dette bunder i et dybfølt engagement i en kamp for frihed og mod despoti, så kan man roligt tro om. I 1986 leverede A.P. Møllers DISA et støberianlæg til fremstilling af granathylstre til – Saddam Hussein.
Det var samme type granathylstre Saddam senere anvendte til at fremføre giftgas. Også i Libyen producerede DISA granathylstre, der siden kunne bruges af landets giftgasindustri.
Denne kyniske dødens købmand ejer 50 procent af Dansk Supermarked og 16 procent af Den Danske Bank. Som forbruger kan man altså vise sin protest ved at undgå at handle i Netto, Føtex, Bilka, Tøj&Sko, A-Z og Bugatti – og ved at have sine penge i en anden bank.

Stinus Storm Mikkelsen
Roskildekomiteen mod
Irakkrigen

Fjenden?
At man er ophørt med at give irakere statsborgerskab i Danmark, dementerer påstanden om, at det alene er styret i Irak, som er fjenden. Når Danmark afviser mennesker, som flygter fra Irak og Saddams regime, medfører det logisk, at befolkningen i Irak (som vi jo er i gang med at ’befri’, ikke at forglemme) også har status af at være fjende. Retorik (juridisk begrundet eller ej) kan ikke ændre noget ved denne logiske følge, hvor ubehagelig den end er.

Mads Vestergaard
Kildevældsgade 75, 3 tv.
2100 København Ø

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her