Læsetid: 2 min.

LÆSERDEBAT

1. april 2003


Blev våbeninspektørerne smidt ud?
Statsministeren brugte som et af argumenterne for sin holdning til Irak-krigen, at Saddam havde smidt våbeninspektører ud af Irak i slutningen af 1998. Og den 26. marts fremkommer udsmidningshistorien igen i Informations bagsideleder. Det kan undre dem, som læste Poul Villaumes kronik i Information den 28. september 2002: ’Saddam og historiens kendsgerninger’.
»Den historiske kendsgerning er, at det var daværende leder af våbeninspektørerne (UNSCOM), Richard Butler, som på direkte, kraftig opfordring fra USA’s
FN-ambassadør énsidigt trak UNSCOM-personellet ud af Irak. Årsagen var den enkle, at Clinton-regeringen havde besluttet sig for at starte sine massive bombeangreb af Irak og frygtede, at våbeninspektørerne kunne blive ramt eller på anden vis ville lide overlast under angrebene, som foregik uden godkendelse fra FN’s Sikkerhedsråd og under flere af de permanente medlemmers protest.«
Det ville være interessant at høre, hvem der har ret?

Hans Kryger
Lysagervej 13, Charlottenlund

20 år fra gennemsnittet
’Danmark i top med specialundervisning’ melder avisen den 21. marts. Det er den påstand, der i et par år har været brugt som afsæt for en kommunalt kampagne rettet mod dette område; navnlig for så vidt angår udgifterne til den såkaldte vidtgående specialundervisning, der virkelig trækker tænder ud i de kommunale budgetter.
Folkeskolen beskyldes rutinemæssigt for at sygeliggøre børn i unødigt omfang, og kommunalpolitikerne taler ofte og gerne om den ’eksplosive vækst’ på 40 procent på området. Og det er ganske vist: Fra 0,91 procent af skolens elever i 1991 til 1,27 procent i 2001 svarende til 0,36 procentpoint på 10 år. 10 år med dokumenteret stærk vækst i diagnoser som for tidligt fødte, autisme, asperger – og stærk understregning af skolens forpligtelse til at være opmærksom på hvert enkelt barns særlige behov.
Men kigger man efter i den europæiske undersøgelse, overskriften relaterer til, viser det sig, at Danmark ikke er i top, men nr. fire.
Det land, der ligger suverænt højest med ca. 18 procent af eleverne anbragt i specialundervisning (almindelig og vidtgående), er Finland. Af alle lande netop det land, der fremhæves som et eksempel til efterfølgelse for danske lærere, fordi landet gang på gang bliver nummer ét, når normalklasserne testes internationalt.
Og endelig viser det sig, at det europæiske gennemsnit for den kostbare vidtgående specialundervisning ligger på 2 procent af eleverne. Med den nuværende ’eksplosive’ vækst vil det altså tage Danmark 20 år bare at nå op på gennemsnittet.

Niels Chr. Sauer
Medlem af hovedstyrelsen i Danmarks Lærerforening,
Meistersvej 42, Næstved

Legalisering
Frihedspartiet Venstres hr. Nonbo gav den 29. marts i TV 2 Nyhederne forklaringen på, hvorfor fartgrænserne skal hæves, selv om det med garanti vil give flere trafikdræbte. Logikken lød: Vi legaliserer bare det, folk gør i forvejen!
Nu venter vi spændt på, at Venstre legaliserer sort arbejde, salg af hash og extacy og andre lignende snærende forhindringer for friheden.

Ib Jensen,
Søborg

Danmarks eftermæle
Når krigen engang er forbi, og regningen gøres op, trøster det mig, at vi ligesom under sidste krig i Danmark, hvor regeringen også valgte den følgagtige linje, har en stærk modstandsbevægelse, som kan pynte lidt på eftermælet.

Søren Plum,
Hjortshøj

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu