Læsetid: 2 min.

LÆSERDEBAT

Debat
25. april 2003


Revolution i SF?
Morten Homann fra SF har gjort det. Som det første folketingsmedlem for SF i de sidste mange år skriver MH (Information, 12. april), det er på tide at vinke farvel til udliciteringen i velfærdsdebatten. Det handler i de kommende år om borger- og medarbejderindflydelse. Sød musik! Hermed vinkes farvel til SF’s fremmeste udliciterings- og privatiseringsfolk som Tommy Dinesen, Margrete Auken og Ole Sohn.
Det spændende bliver, om Homanns ord også bliver omsat i praksis. Agter SF at trækker sig ud af udliciteringsaftalerne for togdrift (Midt- og Vestjylland), jernbanesikkerhed (Vejle-Århus -Grenå) og færge (Bornholmstrafikken) og i stedet stille krav om offentlig drift med indflydelse til borgere og medarbejdere. Kan man i forlængelse af sådanne initiativer forestille sig et opbrud i EU-debatten, hvor SF ikke længere betragter EU-direktiver om udlicitering som Gudgivne fordringer, men sammen med udliciteringskritiske kræfter i EU – danske som franske jernbane-arbejdere til eksempel – søger at igangsætte en modoffensiv for offentliggørelse og demokrati?

Søren Kolstrup
Fhv. MF for Enhedslisten

Indflydelsessfærer
Kort efter Første Verdenskrig delte England og Frankrig størstedelen af Mellemøsten imellem sig, mens USA holdt sig bag sin beskyttende atlanterhavsvold. Den gik ikke efter Anden Verdenskrig, men NATO respekterede Sovjetunionens indflydelsessfære og neutrale landes suverænitet. Efter krigen mod Serbien i 1999 gælder dette ikke mere, men det er livsnødvendigt at sætte grænser, der ikke under nogen omstændigheder må overskrides, ellers får vi før eller siden en stormagtskrig med atomvåben.
I sin fremragende kronik i Information 12. april påpeger Poul Villaume, at kampen mod terrorismen i forbindelse med doktrinen om forebyggende angrebskrige vil føre til kronisk krigsførelse. I den forstand synes han, det var et lyspunkt, at krigen mod Irak ikke blev ført med mandat fra FN’s Sikkerhedsråd.
Men vi har ikke andre måder til at undgår stridigheder mellem stormagterne. Alternativet er, at stormagterne fejlbedømmer hinandens intentioner, og det har altid i historien ført til krige med alle midler imellem dem, til den ene bukkede under. Og i en atomtid som vores vil begge parter gå under. Vetoretten i Sikkerhedsrådet må derfor respekteres for enhver pris.

Iver Hagel-Sørensen
Hyltebjerg Allé 78, Vanløse

Afstumpethed
At plyndringen af Iraks museer – indeholdende ikke bare det irakiske folks, men også en del af menneskehedens kulturarv – fik lov til at foregå uhindret, samtidig med at man øjeblikkeligt lagde en militær jernring omkring olieministeriet, siger ikke alene noget om krigens egentlige og dybestliggende formål, men også noget om den amerikanske regerings mentalt afstumpede og kulturelt indskrænkede værdigrundlag.

Jesper Saxgren
Sletmadevej 7, Egtved

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her