Læsetid: 1 min.

For andres penge

Operation Dagsværk og Informations geografi-forvirring
Debat
2. maj 2003

Pres
I sin leder den 30. april forsvarer Information Operation Dagsværk som selve fundamentet for gymnasiets almene dannelse, og inde i avisen beskyldes Anders Fogh for at ville straffe »tusindvis af afrikanske krigsofre, undertrykte kvinder i Asien og unge prostituerede i Sydamerika« ved at skære støtten på en halv mio. til Operation Dagsværk.
Information modsiger sig selv, når man på den ene side fremhæver, at Gitte Lillelund har uret i, at Undervisningsministeriets penge går til u-landsbistand, og på den anden side beskylder regeringen for at ville straffe kvinder og børn i udviklingslandene. Kan Information beslutte sig til, hvad pengene egentlig går til? Det er jo helt forkert at påstå, at besparelsen vil gå ud over unge prostituerede i Sydamerika – med mindre altså Information lider af den vildfarelse, at Cambodja ligger i Sydamerika?

Hvad det handler om
Faktum er jo, at Operation Dagsværks aktuelle projekt i Cambodja hverken handler om krigsofre eller i sagens natur sydamerikanske prostituerede. Faktum er jo, at Undervisningsminsteriets midler går til undervisningsmaterialer, research og drift af Operation Dagsværks aktiviteter i Danmark, ikke til selve de konkrete projekter.
Hvorfor er der ikke nogen, der stiller spørgsmålet, hvorfor Operation Dagsværk ikke kan fungere som enhver anden frivillig organisation?

Idræt eller blækregning
Operation Dagsværk slår sig op på ’solidaritet, stillingtagen og handling’. Ja, solidaritet er jo altid lettere, når det er for andres penge. Stillingtagen får man ikke lov til for det massive gruppepres i gymnasiet – og hvis handling bare er et spørgsmål om at bytte et par idrætstimer og en blækregning for en tur med raslebøssen på Strøget, så er det svært at blive imponeret.
Derfor bør Operation Dagsværk-dagen være i fritiden, uden for gymnasiet og for indsamlede midler alene – så er der også mindre chance for, at gymnasieeleverne ender lige så geografi-forvirrede som Informations journalister.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her