Læsetid: 2 min.

Digital radio rykker

Folk kan få det som de vil have det 24 timer i døgnet
Debat
28. maj 2003

Medier
24. maj havde Jes Fabricius Møller en artikel om den nye digitalisering, som DR er i gang med.
Det er rigtigt at musikprogrammer kræver mange bits for at blive som HIFI-entusiasterne ønsker, men for den almene lytter er DAB en stor fordel. For det første ligger programmerne på samme frekvens, så uanset om man bor i Rønne eller København skal man ikke genindstille radioen. Det smarte ved DAB er også, at det er en dynamisk måde at lave programmer på. En talekanal som nyhedskanalen behøver ikke megen plads, da den jo netop kun skal bruges til tale. Derimod kan en popkanal kræve en del plads, mens en klassisk kanal kræver megen plads. Fælles for alle kanaler er dog, at de er støjfrie.

FM gammeldags
Så brokker Jes Fabricius sig over at radioerne er for dyre. Faktisk er 1.500 kroner ikke meget, og da P3 kom i 1963 måtte folk jo også ud for at investere i en radio, som kunne tage FM. Mange har spurgt DR, hvorfor de ikke bare sender P1, 2, 3 og 4 ud over DAB. Hvis de gjorde det fra starten ville ingen købe de nye modtagere. Derfor er det helt rigtigt at give lytterne nye tilbud, som de ikke kan få på FM, og man må sige, at man få noget for pengene. En nyhedskanal, en klassisk kanal, en soft kanal, en rockkanal, en kanal, som sender oplevelsesradio, en jazzkanal, en kanal, som sender alle debatterne fra Folketinget, og endelig en kanal for helt unge mennesker. Disse kanaler kan man lave billigt, fordi de netop kører på en server. Så folk kan få det som de vil have det 24 timer i døgnet. Det vil være helt tåbeligt at bruge fem milliarder på at replanlægge FM-båndet. FM er en gammeldags teknik, som har haft sin tid. Lige siden starten af 50’erne har man brugt denne teknik. Hollænderne har heller ikke haft gode erfaringer med deres replanlægning. Det bliver P5 og 6, som kommer til at trække DAB i gang tror jeg. Disse to kanaler kan kun nå 78 og 37 procent af lytterne, hvis de vælger at modtage dem over FM. Men i medieaftalen står faktisk, at der skal sættes DAB-kapacitet af til de to kanaler. Og da der stadig sættes sendere op, vil de to kanaler blive 100 procent landsdækkende på dab.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her