Læsetid: 5 min.

Forurenede aftaler

De danske løgne omkring Thule hober sig op i bunker, der snart overgår Thulefjeldet i størrelse
Debat
15. maj 2003

INTERNATIONAL
I disse dage er det så fortielser om giftig udsivning fra Thulebasens lossepladser, der bliver afsløret. Før det var det tabte brintbomber efter flystyrtet i 1968, Danmark løj om. Før det var det om placeringen af atomvåben på basen. Før det var det om overflyvninger med atomvåben over basen. Før det var det om flytningen af befolkningen. Før det var det om USA’s ønske om ikke at flytte Thule-befolkningen. Før det var det om hele Grønlands befolkning i FN.
Løgnene omkring Thule hober sig op i bunker, der snart overgår Thulefjeldet i størrelse. Bunker af dansk arktisk skændsel, der må få såvel Knud Rasmussen som Peter Freuchen til at rotere i deres grave. Og vel at mærke dansk skændsel. USA har for så vidt spillet med åbne kort hele tiden overfor de danske regeringer, hvad angår Thule. Det er Danmark, der lyver for sin egen befolkning – og ikke mindst for os i Grønland. Igen og Igen. Desværre lykkes det alt for godt, hvilket blandt andet medfører, at de gode borgere i Danmark ikke forstår, hvor alvorlige disse sager er for det grønlandske folk.
At det for os ikke bare er akademiske diskussioner og interessant historielæsning. Men i stedet en uhyggelig virkelighed, som vi er tvunget til at leve i, mens andre enten lyver for os, eller tager beslutning hen over hovedet på os. En virkelighed, der for os er så alvorlig, at grønlandske regeringer hele to gange er brudt sammen, alene på grund af udviklingen omkring Thule-basen.

Amatøragtige aftaler
Derfor mener vi, det er på tide at se i øjnene, at Danmark ganske simpelt ikke magter, at være international forvalter af hverken kolonier eller globale militære installationer. Danmark er for lille og for svagt til at forhandle de aftaler, som er nødvendige for en sådan position. Danmark er ikke istand til hverken at honorere FN’s, Det grønlandske folks eller USA’s forventninger til denne position. Derfor ender Danmark gang på gang med at indgå elendige aftaler omkring Thule. Derefter griber skiftende danske regeringer så til fortielse om de aftaler, de har indgået og fornægtelse af den virkelighed, de har bragt andre mennesker ud i. Det er både elendig forvaltning og amatøragtig politik og i hvert fald ikke rimeligt i forhold til os, som reelt bliver udsat for de virkelige konsekvenser af denne dybt tragiske situation.
Derfor har vi også gang på gang påpeget, at vi i Grønland gerne selv vil forhandle med USA og resten af verden omkring den militære brug af vores land. For vi ved, det kun kan blive bedre.
Vi har igen og igen bedt om at få fjernet 1951-aftalen, som er roden til alle disse elendigheder. Men det må vi ikke – for det Danmark, som nu fortvivlet forsøger at bilde os og de danske borgere ind, at det er noget USA har sagt. Men det passer jo heller ikke. USA har blot sagt, at de ikke mener, det er en forudsætning, at man ændrer på 51-aftalen nu for at de kan installere den nye missilteknik. Det har de naturligvis ret i ud fra et teknisk synspunkt. Men samtidig har deres viceforsvarsminister på en høring i Folketinget sagt, at de er åbne for alle drøftelser om en modernisering af aftalerne omkring Thule. Det er det sande signal fra USA. Det er den danske regering, der klamrer sig til 1951-aftalen. Ikke USA.
Den danske regering foreslår i stedet nye tillægs-
aftaler til den dybt forældede 1951-aftale. Man regner vel med, at man endnu engang kan fastholde sin position som koloniherre i Thule ved hjælp af halve sandheder, dårlige aftaler og nye reservater til de indfødte.
Men heldigvis afslører den pinlige danske håndtering af Thulebasen sig ikke længere kun efter skaden er sket. I disse dage siver troværdigheden lige så hurtigt ud af de tillægsaftaler, der allerede er indgået til 1951-aftalen, som giftstofferne gør det fra Thules lossepladser. Den nye aftale om Dundas har nemlig vist, at sådanne tillægsaftaler kun gælder til det modsatte passer i Danmarks kram. Hvis det ikke er tilfældet længere, tilsidesætter man dem blot med henvisning til 1951-aftalen.

Fordrejer sandheden
Det Memorandum of Understanding, som i 1991, på initiativ fra Grønland, omhyggeligt tog højde for, at USA skulle rydde miljømæssigt op efter sig, når de forlod et baseområde, og som kostede lange og slidsomme forhandlinger (hvor Grønlands landsstyre allernådigst fik lov at deltage, placeret i en parentes), er med et pennestrøg sat ud af kraft for Dundas. Fordi det pludselig passede ind i den siddende regerings politik. Det skete uanset, at regeringen, da den skrev under, vidste, at det kunne komme til at koste de danske skatteydere hundrede af millioner af kroner. Hvorfor mon? Og hvorfor mon, den tidligere regerings minister fandt det nødvendigt at fordreje sandheden overfor Finansudvalget den 2. august 2001 og bilde udvalget ind, at det højst ville kunne dreje sig om ca. 25 mio. kr.? Og hvorfor mon Dundas-
aftalen skulle underskrives før regeringens egen miljørapport blev færdig, og samtidig med, at det var så vigtigt for regeringen at få grønlandsk tilsagn til missiludvidelsen af Thule?
Så er vi tilbage ved fortielserne og den amatøragtige håndtering af såvel Grønlands som USA’s interesser omkring Thule Air Base. Lossepladserne ved Thule er som symboler på denne danske forvaltning. En masse usundt og farligt slam, nødtørftigt dækket til i håbet om, at ingen skal kunne se, hvad der virkelig ligger under overfladen. Nu siver så sandhederne ud i det åbne og afslører, at den virkelige forurening er de forsøg, som skiftende danske regeringer har udfoldet for at skabe falsk tryghed omkring militærbaserne i Grønland via tillægsaftaler til 1951-aftalen. Pæn på overfladen. Beskidt nedenunder. Som den danske forvaltning af Thule. Selv USA må vel efterhånden være trætte af Danmarks evige manglende evne til at skabe ro og tillid omkring deres base i Grønland.
Derfor er det på tide at skifte både den danske forvaltning af Thulebasen og 1951-aftalen med USA ud. Det er ved kilden, man stopper forureningen. Det nuværende system er ganske enkelt både fysisk og mentalt livsfarligt for Grønland.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her