Læsetid: 2 min.

Med hænderne i skødet

1000 irakere i Danmark uden opholdsgrundlag
Debat
7. maj 2003

Disintegration
I dag befinder der sig 1.000 irakere i Danmark, hvis ansøgning om asyl blev sat i bero, så snart krigen i Irak brød ud. Disse mennesker har intet opholdsgrundlag og sidder derfor uvirksomme hen. De har ingen mulighed for at arbejde eller på anden vis tage del i det danske samfund. De venter bare.
Den samme situation har vi været i tidligere, blandt andet som konsekvens af krigene i Eksjugoslavien. Den gang vedtog vi to nødlove (Jugoslaver-loven og Kosovo-loven) for at sikre en nogenlunde rimelig behandling af de enorme flygtningestrømme, vi pludselig stod med. Det agter regeringen ikke at gøre denne gang. Også i Det Radikale Venstre er vi imod særlove, men vi er så sandelig også imod, at tusinder af mennesker skal opholde sig her uden rettigheder og pligter.
Derfor har vi foreslået, at der indsættes et generelt kapitel i udlændingeloven, som omhandler vore forpligtelser over for store flygtningestrømme. Vores udgangspunkt er de regler, som de øvrige EU-lande for længst har vedtaget. Regler, som indebærer, at fordrevne flygtninge i kølvandet på krig eller krigslignende tilstande, har ret til beskyttelse, ret til familiesammenføring og ret til at være virksomme i det EU-land, de opholder sig i. Disse fælles regler behøver Danmark ikke at underkaste sig, idet vi har et forbehold på indre og retlige anliggender.

Uanstændig politik
Regeringen har da heller ikke tænkt sig at leve op til direktivet. Det stod klart efter Folketingets forhandlinger i fredags. Det på trods af, at regeringen ønsker forbeholdene ophævet. Begrundelsen herfor kan man læse om i den nuværende statsministers udmærkede bog 132 spørgsmål om de danske undtagelser (1999):
»Mest vigtigt er at sikre flygtninge ensartet behandling, uanset hvor de søger asyl inden for EU. Dermed hindres flygtningedumpning, hvor medlemslandene konkurrerer om at give flygtninge og indvandrere de ringeste vilkår, og stille de skrappeste betingelser«.
Disse betragtninger er åbenbart ikke længere brugbare for en regering, hvis fornemmeste mål synes at være at holde så mange udlændinge som mulige væk fra Danmark eller på stand by.
I dag bruger regeringen de danske forbehold som en bekvem mulighed for at isolere sig fra resten af Europa og for at køre sin egen urimelige og uanstændige udlændingepolitik. Det går for øjeblikket ud over 1000 irakere, som sidder med hænderne i skødet og hjertet i halsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her