Læsetid: 2 min.

LÆSERDEBAT

Debat
31. maj 2003


EU-demokrati
Lederskribenten AG opfordrer den 17.-18. maj til politisk mod, ærlighed og lederskab, så vi hurtigst muligt kan få afskaffet fremtidige folkeafstemninger om EU. Jeg medgiver, at det hver gang indtil nu, for størstedelen af befolkningen er blevet til et spørgsmål om ja eller nej til EU overhovedet. Men kigger vi ud over det demokratiske landskab, der omgiver Danmarks medlemskab af EU, hvilke direkte adgangsveje har den danske befolkning så til et sted, hvor deres meninger om EU giver indflydelse?
Ingen. Derfor må vi have indført et parallel-demokrati i EU! EU-parlamentet må stige op som en demokratiets Fugl Fønix og forvandle sig til en virkelig lovgivende og styrende forsamling. Ud af dets midte må der - som det sker indenfor vores nationale demokrati - for en femårig periode vælges en tværnational EU-regering. Denne regerings EU-politik og lov-givning bør afstemmes, ikke efter nationale interesser, men efter den udviklingsbane, som et flertal af EU-vælgere i samtlige medlemslande har peget på som realistisk og ønskelig. EU-regeringen bør, som et sidestykke til de nationale statsministre, ledes af Unionsministeren, der altså bliver EU's førstemand/kvinde. De øvrige ministerposter i EU-regeringen udmøntes så de dækker samtlige områder, der nu er repræsenteret i EU-kommisionen bordet rundt. Kommisionen selv ændrer status, så den bliver et embedsværk, der bistår den til enhver tid siddende EU-regering med lovgivningen.

Niels Ishøj Christensen
Gladsaxevej 100, Søborg

Gymnasiereformen
Ulla Tørnæs’ tvangsgermaniserede elitegymnasium for de særligt naturvidenskabeligt interesserede vil ikke få den brede appeal som det almene gymnasium har i dag. Eleverne vil søge andre steder hen og om fem år er gymnasiets elevtal halveret. Regeringen har hermed opnået sit egentlige mål med gymnasiereformen: massive besparelser på gymnasieområdet. Men fremtidens potentielle gymnasie- og HF-elever og deres forældre vil nok ærgre sig over at der ikke mere ligger et lokalt gymnasium og HF-kursus lige i deres område.

Erik Bærentzen
Svinget 27, Brønderslev

Pensionsalder
Franske arbejdere protesterer imod, at pensionsalderen på 50 år sættes op. Samtidig ledes EU-konventet af en stadig aktiv fransk politiker på 77. Kunne de ikke enes om en pensionsalder cirka midt imellem?

Jes Fabricius Møller
Sønderlundsvej 30
Roskilde

Mest for pengene?
Regeringen vil fjerne den u-landshjælp, der formidles via fagbevægelsen. Mest u-land for pengene?

Nina v. Hielmcrone
St. Blichersvej 53
Åbyhøj

De godes moral
*Politikerne møder for dårligt op til møder i folketingssalen. Men de får deres fede hyre uanset hvad. Kontanthjælpsmodtageres børn møder for dårligt op i skolen. Derfor skal der trækkes i forældrenes kontanthjælp, hvis børnene ikke møder bedre op. Når de får penge fra staten, må man kunne stille krav til dem, siger Bertel Haarder.

Helgi Breiner, Østerbro

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her