Læsetid: 2 min.

LÆSERDEBAT

Debat
13. maj 2003


Den nye verdensorden?
Danmark kan ikke finde sine egne ben i den nye verdensorden, der er opstået efter NATO’s folkeretsstridige angrebskrig mod Serbien i 1999. Det kan ses af, at regeringen nu vil afvise USA’s anmodning om, at amerikanske soldater ikke skal kunne sættes for krigsforbryderdomstolen.
Men hvad vil vor regering så, når den hverken vil følge FN-traktaten eller støtte det næstbedste alternativ, nemlig amerikansk verdensherredømme? Vi får internationalt anarki, hvor selv USA ikke kan gennemtvinge en amerikansk restorden pga. manglende opbakning.
For Danmark må det vigtigste udenrigspolitiske mål være fred, og hvis det ikke er muligt så en situation, hvor Danmark ikke berøres af krigen. I stedet deltager Danmark i tre krige samtidigt: Balkan, Afghanistan og Irak.
Det må være i dansk interesse, at det er amerikanske soldater og ikke danske, der sætter livet på spil, så hvorfor falde amerikanerne i ryggen ved pludselig at pukke på folkeretten?

Iver Hagel-Sørensen
Hyltebjerg allé 78, Vanløse

USA’s intentioner
Hvad mange har anet, står efterhånden temmelig klart nu.
USA’s intentioner – og formentlig en af de væsentligste bevæggrunde for Irak-krigen – er, på godt ondt, med olien som et af de centrale omdrejningspunkter, at skabe en moderne version af det nu hedengangne, engang så mægtige britiske verdensimperium, med overnationale organisationer som FN lempet ud på et relativt betydningsløst sidespor.
Blandt andet taler den systematiske ødelæggelse af, hvad der eksisterede i Irak af højteknologisk infrastruktur med efterfølgende monopolisering af ’genopbygningen’ sit eget tydelige spor.
Det er naturligvis meningen, at Irak fremover på enhver måde skal stå i et dybt afhængighedsforhold til USA. Derudover er betalingen for genopbygningen naturligvis en bekvem måde her og nu på ’legal’ vis at få kontant udbytte ud af bemægtigelsen af landet, mens gunstige olieaftaler på deres side vil kunne sikre de amerikanske forbrugere olie og benzin til fordelagtige priser i endnu mange år fremover. 
Godt nok vil der sikkert – primært af kosmetiske grunde – i de omfattede koloniområder fremover være både lokale regeringer (garanteret 100 procent kapitalisme- og USA-venlige), parlamenter, såkaldt frie valg, en såkaldt fri presse osv., og FN vil kunne få lov at spille en vis rolle i forbindelse med visse humanitære programmer, men reelt vil det være USA-Israel og store amerikansk-baserede firmaer, der i alle vigtige spørgsmål suverænt kommer til at bestemme, hvor skabet skal stå, herunder hvordan goderne skal fordeles internt og eksternt. 
I tilfælde af eventuel modstand vil marionet-regeringerne stensikkert kunne regne med USA's beredelvillige bistand i deres kamp mod ’terrorismens’ svøbe.  
 
Søren Blaabjerg
Rosenvænget 135, Hørning 

Fortjenstfuldt
Tænk, hvis man med et vågnede op og var fuldstændig blank om sin egen fortid. Man kan kun notere sig, at man sidder ved et morgenbord med røræg, pølser og appelsinjuice. Bordet står i et lille anretterværelse, og Condoleeza Rice sidder på ens ene side, George W. Bush på den anden – hyggeligt sludrende. Alle syv liter blod ville stige en til hovedet og presse på, ligesom spørgsmålet: Hvad har jeg dog gjort?

Uffe Andersen,
Rønne Allé 1, Aabyhøj

Reklame
Information stimulerer hjernen og så kan den foldes sammen og ligge i en dametaske.

Kirstine Nielsen,
Dronninglund

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her