Læsetid: 2 min.

LÆSERDEBAT

Debat
28. maj 2003


EU – dertil og ikke længere
Ebbe Kløvedal Reich den 19. maj: »USA er verdens eneste supermagt. Og Europa er den eneste faktor i verden, der for alvor har en chance for at agere modmagt overfor amerikanerne«.
USA har brugt sin position som eneste supermagt til direkte som indirekte at diktere verdens gang, og nu skal Europa skabe en fælles ’supermagt’, der kan holde USA i skak. Reich starter så korrekt i afslutningen på sin artikel: »I det store perspektiv er det afgjort det vigtigste europæiske spørgsmål i de her år: Hvordan Europa politisk...« – hvem vil være uenig i, at det vil være særdeles hensigtsmæssigt at have en modvægt til USA’s aggressive udenrigspolitik – hvorefter Reich fortsætter og starter alarmklokkerne – »...og på et mindre plan militært –...«. Magtkoncentrationer, militær oprustning – hvor er vi på vej hen? Jeg kom til at tænke på filosoffen Peter Zinkernagels refleksioner (eller nærmere påstand) i Tilvante forestillingers magt over netop magtkoncentration: »Vi er lige så imponeret af magt, som små drenge er af muskler. Landets størrelse og magt. Den magt store foretagender kan have... Vi ved alle, at krige og økologiske katastrofer er en uundgåelig følge af magtkoncentrationers vækst og sammenstød. Vi ved alle, at krige og økologiske katastrofer er en uundgåelig følge af det, at vi tror, at magtkoncentrationer er tilladelige.«
På den anden side det modsatte – at Europa ikke på nogen måde skal agere som modpart til USA – også problemer, og ud fra vores demokratiske tankegang er det utilladeligt, at én nation skal have lov til at diktere de resterende. Men jeg kan ikke se fordelene i et militært samarbejde og den uundgåelige oprustning som modpart til USA.
Den danske befolkning skal gøre op med sig selv, hvor meget EU den ønsker. Og så skal budskabet igennem politikerne, for det er trods alt dem, der skal varetage befolkningens interesser og ikke omvendt.
(Fork. af red.)

Thilde Jo Maarbjerg
Landskronagade 13. Kbh.

Kæmpen sover
Holger Danske sidder under Kronborg, kæmpen sover.
Måske drømmer han om tiden, før han faldt i søvn.
Dengang da luften var ren, vandet var rent, og der var en mangfoldighed af dyr og planter. Det er der ikke mere, der er kemiske stoffer overalt og i alt, Danmark har rekord i brystkræfttilfælde hos kvinder, og selv forplantningsevnen er vigende.
Hvilken arv til børnene og de kommende generationer.
Kræfttilfældende er stigende i hele den industrialiserede verden, og det er logisk at antage, at årsagerne til disse tragiske tilstande er forbundet med industriens produkter, når de indeholder eller afgasser kemiske stoffer til omgivelserne.
Ingen produkter indeholdende kemiske stoffer burde frigives uden fuld sikkerhed for, at de er uskadelige for omgivelserne.
Tiden nærmest skriger om hjælp, om indsigt og kraft.
Holger Danske sidder under Kronborg, kæmpen sover.
Hvad mon der skal til for at vække dansken?

Per Carlsen
Engly 57, Kbh. S.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her