Læsetid: 2 min.

Har nogen set den anklagede?

Kommunisme er en kvalitativ udvidelse af USA’s uafhængighedserklærings frihedsbegreb
Debat
19. maj 2003

Opgør om fortid
Kommentar til Mads Qvortrups (MQ) punchline: »I Sovjetunionen spiste de små børn!« (Information den 6.maj). Kollektiviseringen i 1940’erne var en tragedie, ingen tvivl er mulig. Denne grufulde kendsgerning bruger MQ som argument for at iværksætte et retsopgør med tilhængere af udviklingen i Sovjet under Stalin.
I en afklarende ekskurs kunne man fremdrage en af 1940’ernes fremtrædende danske kommunister: Mogens Fog (MF).
Han stod midt i det drama, som kritikerne af stalinismens forbrydelser nu i dag med bragende succes genopfører i alle til rådighed stående medier.
Kunne man gøre MF ansvarlig for Stalins handlinger? Fog var et samtidigt vidne til stalintidens forbrydelser og holdt i 1947 et foredrag i Studenterforeningen med titlen: »Kommunisterne – og de andre«. Her afviste han enhver afhængighed mellem DKP og Sovjet og mente, at den danske offentlighed var ensidig i sine krav til kommunisterne om at reagere på overgreb i Sovjet: »Af kommunisterne kræver man offentlig afstandtagen, som om de havde paadraget sig et medansvar, hver gang et rygte om et russisk overgreb bringes til torvs. Men ingen har krævet af Hedtoft, at han skulde tage afstand fra den engelske regerings anvendelse af piskestraffen i Palæstina, eller at konservative aviser skulde fordømme raceforfølgelser i U.S.A. (…) man finder det helt i sin orden, at borgerlige blade kun bringer en ufuldkommen notits om, at England lægger pres paa det frie Island for at få det til imødekomme De forenede Staters ønske om baser.« (Enhver lighed med nutidige forhold er utilsigtet, men påfaldende). Kunne man allerede dengang have involveret Fog i et retsopgør?
Det er et relevant tankeeksperiment på baggrund af den stemning MQ kolporterer omkring venstreorienteredes blinde vinkler. MQ vil måske mene, at MF ikke er noget godt eksempel, da Fog jo afsvor DKP huld og troskab i forbindelse med Sovjets invasion i Ungarn 1956.
Men der må da være et Nachwuchs til Fogs modstandere i 1956: Ib Nørlund, Ingmar Wagner, Gelius Lund m.fl.? Eller hvad med borgerlige venstreekstremister fra kafkaske Strandvejs-idyller til venstre for det parlamentariske DKP?
I forbindelse med spionage for fremmed magt kan man altid kræve et retsopgør – med et hvilket som helst individ (også med hr. Qvortrup). MF deltog engang i et retsopgør, med værnemagere.
Påkalder han sig post mortem MQ’s retsopgør?
Det ville klæde MQ at løfte sløret og samtidig bekræfte, at det er legalt at mene (som MF gjorde): at kommunisme er en kvalitativ udvidelse af den amerikanske uafhængighedserklærings frihedsbegreb. Han ville da ramme en pæl igennem enhver beskyldning for McCarthyisme og manikæisme, og i øvrigt være i overensstemmelse med grundlovens § 71.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her