Læsetid: 2 min.

Verden uden for velfærdssamfundet

Det ser desværre ud til, at der i vores samfund er opstået en misforståelse i forhold til, hvad det er, det er vigtigt at forholde sig til
Debat
15. maj 2003

Dagsværk
Regeringen har ytret ønske om ikke længere at støtte Operation Dagsværk. Hvis de unge vil støtte ulandsprojekter, må de gøre det i deres fritid – det er nemlig ikke vigtigt for deres uddannelse, at samle ind til dårligere stillede børn og unge!
Det ser desværre ser ud til, at der i vores samfund er opstået en misforståelse i forhold til, hvad det er det er vigtigt at forholde sig til.
Regeringen ønsker at stoppe med at støtte Operation Dagsværk med de 500.000 kr. fra undervisningsministeriet. Venstres uddannelsesordfører udtaler: »Den dag skal afskaffes, da det er vigtigere, at eleverne koncentrerer sig om undervisningen«.
Men hvorfor er det ikke vigtigt at bruge en dag på at samle penge ind? Siden 1985 har Operation Dagsværk samlet over 70 millioner kroner ind til uddannelsesprojekter i Den Tredje Verden, og deres undervisningsmateriale, som de 500.000 kr. finansierer, blev i 1997 af det uafhængige konsulentfirma COWI vurderet til at være blandt det bedste! Er Opera-tion Dagsværk ikke også uddannelse? Er det ikke lige netop vigtigt, at danske studerende får et aktivt indblik i, at ikke alle lever under de samme kår som dem selv, hvor skolegang er noget man får penge for, og ikke noget man betaler for?

Cambodias piger
I år vil pengene fra Operation Dagsværks indsamling, gå til Folkekirkens Nødhjælps uddannelsesprojekt for 1.200 cambodianske piger. Det er generelt vigtigt, at der i tredjeverdenslande bliver fokuseret på kvinderne, da
de er en mere bæredygtig investering. Som Mahatma Ghandi udtalte: »Education of a boy means education of a man. Education of a girl means education of a fa-mily«
At Operation Dagsværk bliver anset som spild af undervisningstid, kan undre én. Dertil kan det desværre tilføjes, at chancen for at eleverne ville gøre det i deres fritid, er meget lille. Men det er måske lige nøjagtigt med det for øje, at vigtigheden af denne dag skal understreges, da det på den måde bliver obligatorisk oplysning og frivilligt arbejde.
I Cambodia sidder flere tusinde piger i alderen fra
10-12 år indespærret på bordeller, hvor de enten betaler af på de penge, deres familie fik for at ’sælge’ dem, eller de er der, fordi fattigdommen har drevet dem. Det er ikke unormalt, at de skal være sammen med 10 mænd på én dag.
Onsdag den 5. november 2003 er Operation Dagsværk på gaden igen. Sidste år samlede de 7,1 millioner kroner ind til børn af tidligere gældsslaver i Nepal. Måske er det i år sidste gang, at unge udenfor velfærdssamfundet får glæde af dette initiativ, hvis regeringen fjerner støtten – de 500.000 kroner.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her