Læsetid: 3 min.

Hvad får de egentlig deres penge for?

Københavnske politikere tager sig godt betalt for at være borgernes repræsentanter...
Debat
24. juni 2003

Kommentar
Reklamesloganet »Det er der ingen ben i...« gælder åbenbart ikke for københavnske politikere. Tag bare Københavns socialdemokratiske overborgmester Jens Kramer Mikkelsen som aktuelt eksempel.
Hvert år kan han supplere den trekvarte million kroner, han i forvejen får i gage som overborgmester, med et honorar på 170.000 kroner. Pengene betales af Ørestadsselskabet, hvor Kramer på københavnernes vegne er næstformand for bestyrelsen.
De 170.000 kroner dækker – ud over næstformandsposten i Ørestadsselskabet, som honoreres med 130.000 – også bestyrelsesposter i metroselskabets to små lokale aflæggere, henholdvis Frederiksberg- og Østamagerbaneselskabet, der skal sikre den videre udbygning af metroen. Hver af disse poster giver 20.000 kroner lige ned i overborgmesterens inderlomme.
Også den folkesocialistiske borgerrepræsentant Jens Johansen har de seneste mange år kunne glæde sig over en årlig gageforhøjelse fra Ørestadsselskabet.
SF’eren får således 100.000 kroner årligt som honorar for en bestyrelsespost i henholdsvis Ørestadsselskabet og Frederiksbergbaneselskabet. Bestyrelseshonoraret skal lægges oven i det vederlag på 100.000 kroner, Johansen i forvejen får som repræsentant for de 355 københavnere, der sidste november fandt frem til hans navn på stemmesedlen.

Bordets glæder
Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti er en anden flittig nyder af metroselskabets gavmildhed. På grund af en kortvarig orlovsperiode måtte Skaarup forrige år ’nøjes’ med godt 91.000 kroner for sine to bestyrelsesposter, som han kan smide i sparegrisen sammen med sit almindelige honorar fra Borgerrepræsentationen på 110.000 kroner samt – og så begynder det at summe sig – honoraret som folketingsmedlem.
Men, men... Er det ikke bare den gule misundelse, der her stikker sit hæslige hoved frem?
Det har man lov at mene, men honorarernes størrelse bør dog vurderes på baggrund af, at Ørestadsselskabet sidste år holdt i alt 11 bestyrelsesmøder, typisk af tre-fire timers varighed.
Bestyrelsesmøderne i metroselskabets lokalafdelinger på Fsrederiksberg og Østamager (dem til 20.000 kr. årligt) afholdes altid i forlængelse af det ’store’ bestyrelsesmøde i Ørestadsselskabet – det er både praktisk og rationelt. Ikke mindst fordi alle tre møder så er afsluttet før – og ofte med – frokost.

Tavse politikere
Sætter man sagen på spidsen, er der altså tale om en løn pr. mødetime på mellem 1.800 og 3.000 kroner. Og i hvert fald overborgmester Kramer må udføre meget af sit metro-hverv inden for sin normale borgmester-arbejdstid. Hvorfor skal han så have ekstra penge? Og hvorfor skal han også have penge for at repræsentere københavnerne i det statslige aktieselskab Københavns Havn? Eller for at være medlem af HUR? Eller i bestyrelsen for Bella Center A/S, hvor Københavns Kommune ejer en del aktier? Eller for at være bestyrelsesmedlem i PKS Pension?
Det har det ikke været muligt at få en forklaring på fra Kramer. En lun placering i ben-enden af københavnsk lokalpolitik er åbenbart ikke et af de spørgsmål, som overborgmesteren synes fortjener det helt store fokus.
Og mens Skaarup påpeger – sikkert med rette – at »der er en del arbejde og læsning, som kræver meget tid«, så ønsker Jens Johansen slet ikke at kommentere, hvor meget han ’slider’ for sine årlige 100.000 kroner.
I stedet gemmer folkesocialisten sig bag udlandsdanskeren Henning Christophersen. Han er nemlig bestyrelsesformand for alle tre metroselskaber, men nok mere kendt som tidligere dansk EU-kommissær, økonomiminister og partiformand for Venstre.
Heller ikke Christophersen ønsker dog at kommentere spørgsmålet. Måske fordi han selv sidste år kunne indkassere 242.000 kroner for formandsposten i de tre metroselskaber. Penge, han som udlandsdansker næppe er overbeskattet af.
Kun Frederiksbergs konservative borgmester, Mads Lebech, skiller sig ud fra det velpolstrede kommunale selskab:
Honoraret på 20.000 kroner for en bestyrelsespost i Frederiksbergbaneselskabet »har ikke et omfang, hvor jeg følte mig kaldet til at sætte det ned,« som den unge frederiksberg-borgmester yderst diplomatisk har formuleret det.
Men, men... Hvad nu hvis bestyrelsesmedlemmerne gør et knippel godt arbejde – er de så ikke pengene værd? Jo, absolut. Men gør de det? Lad os tage Ørestadsselskabet, hvor Kramer som sagt er næstformand.
Her har bestyrelsen netop besluttet at hemmeligholde en efter al sandsynlighed skrap kritik fra Rigsrevisionen af de priser, selskabet sælger sine grunde for ude i Ørestaden.
Rigsrevisionen vurderer, at der om få år vil mangle fem milliarder kroner i selskabets indtægter, fordi grundene kun kan sælges langt under den forventede pris.
Kommer det københavnerne ved? Hvad siger de lokale folk i bestyrelsen? Hvad er det egentlig, de får deres penge for?

FAKTA
Kramer 2002
*Overborgmesterløn: 750.000 kroner
*Ørestadsselskabet: 170.000
*Københavns Havn: 165.000
*HUR: 95.000
*Øresundskomiteen: 19.000
*PKS Pension: 25.000
*Bella Center: Uoplyst

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her