Læsetid: 2 min.

Kronikker ind fra højre

Vi har endnu ikke set, hvad det vil sige, at USA udbreder demokrati
Debat
25. juni 2003

USA
Kåre Press-Kristensens kronik ’Krig, ressourcer og klimastrategi’ den 18. juni fremfører uden videre nogle tal, som giver læseren det indtryk, at der under alle omstændigheder er olie og gas nok til de næste 30-40 år. Vildledende for de læsere, der ikke har indsigt i problemstillingerne.
Og så skriver han: »Grundet vores satsning på vedvarende energi og energibesparelser, så har Danmarks forbrug af energi ikke ændret sig de sidste 30 år på trods af markant økonomisk vækst. Samtidig dækker vedvarende energi en ikke uvæsentlig del af danskernes meget høje energiforbrug.« Det er en logisk misdannelse og faktuelt forkert:
Anden sætnings første del turde følge af første sætning; og el-forbruget er faktisk steget fra 78 PJ til 118 PJ i de 20 år fra 1980 til 2000. Olieforbruget til vejtransport steg fra 106 PJ til 155 PJ i samme periode.
Kåre Press-Kristensens bemærkning »Bush vælger kortsigtede populære løsninger ved at gå i krig for at ’sikre landets fremtid’, mens Al Gore havde satset på langsigtede nationale løsninger i form af energibesparelser og vedvarende energi« er en skoleblads-analyse.
Hvis han havde gjort opmærksom på, at Europa er langt mere afhængig af olie fra Mellemøsten end USA, og at vi således er hælere, der aftager USA’s krigsbytte, havde der været en snært af en overvejelse af et forhold, som ikke har været trukket frem i lyset.
Den 19. juni får vi så Jørgen J. Grimstrups analyse af verdenssituationen i kronikken ’Ung må verden endnu være’. Han skriver: »USA gør verden mere fredelig, når det udbreder demokrati og balancerer magterne mod hinanden«.

Retfærdiggørelse
Med en krig søgt retfærdiggjort med løgnagtig, forfalsket information, som undergraver vores demokrati, udbreder Cheney, Rumsfeld, Wolfowitz og Bush demokrati i Mellemøsten! Efter at have støttet Saddam Hussein indtil 1991, Talebanerne og Osama bin Laden i 1990’erne, og det Saudi’ske kongehus indtil for nylig.
Afghanistan ligger i ruiner, Irak ligeså. Så vi har endnu ikke set, hvad det vil sige, at USA udbreder demokrati og balancerer magterne mod hinanden.
Men man må gå ud fra, at grænserne for demokrati i Mellemøsten og andre udviklingslande går der, hvor demokratiet afstedkommer sådanne velstandsstigninger, at befolkningerne gør krav på større andele af de begrænsede olieressourcer, som vores økonomi og levevis beror på.
Grimstrup har forhåbninger til det amerikanske hegemonis velsignelser. Men det, der faktisk er sket i verden i de sidste årtier, giver intet belæg for disse forhåbninger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her