Læsetid: 2 min.

LÆSERDEBAT

Debat
21. juni 2003


Vi tager den én gang til
På 50-årsdagen for arbejderopstanden i DDR, trykker Information en boganmeldelse af Steen Sohn. Han indleder med sætningen: »17. juni 1953 fik det socialistiske styre i DDR en forskrækkelse og et traume det aldrig overvandt og som forfulgte dets ledere til det sidste.«
Dagens kronikør er Karl Christian Lammers, lektor i tysk samtidshistorie ved Københavns Universitet. Han indleder sin kronik: »Idag er det 50 år siden at det socialistiske Østeuropa kom ud i sin første alvorlige krise, der også for første gang blev løst med sovjetisk militær indgriben.« Kronikøren slutter med at konstatere »...at det i 1989 lykkedes at gennemføre det, der ikke var muligt i 1953. Nemlig at afskaffe socialismen.«
Mine herrer! Der var ikke socialisme i Østeuropa! Der var ikke noget socialistisk styre i DDR! Derfor blev socialismen hverken afskaffet i 1953 eller i 1989!
Hvis mange betegner de østeuropæiske systemer i anden halvdel af det 20. århundrede som 'socialistiske' – så får vi aldrig socialisme. For hvem gider afprøve de undertrykkende systemer en gang til? Socialisme er til for menneskene, og den bygger på frihed.

Mikael Witte
Gl Stillingvej 460
Harlev J

Jæger eller socialfobist
Jeg kender ikke meget til Frank Jæger, hans liv eller forfatterskab. Derimod finder jeg det utroligt forstemmende at læse om en poet rationelt og systematisk blive rubriceret i den ene belejlige kasse efter den anden, og dette tilmed af en mand som må formodes at tilhøre landets sagkundskab indenfor psykiatri og vel oprigtigt ønsker at hjælpe sådanne mennesker. Et sådant billede af et andet menneske er i mine øjne en af grundene til at følsomme individer som Jæger ender hvor han gjorde. Per Bech er en kannibal. For kan man ikke blive som sit forbillede så må man fortære det.
På baggrund af citaterne i kronikken af og med Jæger aner man et meget følsomt og ustabilt menneske, der i den grad fornemmede sine omgivelser. Jeg vil frit efter forfatteren Alberto Moravias ord om sig selv sige, at det, Jæger led af var en medfødt angst. Alt sammen som følge af et alt for følsomt sind, der derfor let skuffes. En abnorm følsomhed, som alle kunstnere besidder og som er ekstremt kompliceret at finde udtryk for. Denne følsomhed giver en rigdom af muligheder! Det er disse nuancer det handler om, ikke om Jæger falder til den ene side. Jeg savner en indlevelse i smerten i stedet for denne kølige distanceren.
God poesi handler om at udvide ’rummet’, ikke indsnævre det. God poesi kan praktiseres af hvem som helst i hvilket som helst ’rum’, og det er vores forbandede pligt at praktisere den. Også Per Bechs.

Niels Bak Rasmussen
Peder Skramsgade 26B, 4tv.
København K.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her