Læsetid: 2 min.

LÆSERDEBAT

Debat
19. juni 2003


Trads og terroristerne
Hvorfor har David Trads sammen mål som Egyptens terrorister, nemlig svækkelse af dets præsident Hosni Mubarak (Inf. den 7. juni)? Trads synes, at Mubarak har siddet længe nok, og det synes terroristerne bestemt også, så de myrdede 60 uskyldige turister i Luxor i 1997 for netop at ødelægge Egyptens økonomi og tvinge et regimeskifte frem. Trads mener, at efter Mubarak kommer der demokrati, men terroristerne tror, der kommet et islamisk terrorregime. Hvem mon har mest fingeren på pulsen i Egypten? Amerikanerne mente, at shahen af
Iran uden problemer kunne afsættes og erstattes af folkestyre, men resultaterne var forfærdelige: En krig med en million dræbte og vanvittig undertrykkelse af anderledes tænkende.
Vi har ingen ret til at bestemme andre folks styreform, ikke engang ved Trads’ ’fornuftige imperialisme’. Men hvis man gør det, må man nok som amerikanerne være parat til en årelang besættelse. Er vi der i Egypten? Selvfølgelig ikke, ingen udlænding vil tage ansvaret for 70 millioner på et dyrket areal som Danmarks uden råstoffer og med ingen anden fremtid end nød og elendighed, uanset styreform.

Iver Hagel-Sørensen
Hyltebjerg Allé 78 A st.m.
Vanløse

mmmmm
Umiddelbart må amerikanerne have rent mel i hænderne, når de uden at blinke igen påberåber sig frifindelse for forfølgelse af ICC (Guardian 11. June)
Og selvfølgelig er man derfor derovre ophidset over de EU-lande, der underminerer anstrengelserne for at beskytte ’fredsmagerne’, hvor USA opfatter sig selv som værende den største indenfor denne kategori(!). Det transatlantiske slægtskab undermineres, hedder det, netop nu hvor USA er ved at tage ’a turn for the better’.
Der er så spørgsmålet om denne ’ turn for the better’ rækker så langt, at det er ensbetydende med fritagelse og unddragelse for ICC’s lange kløer? Ud fra amerikansk tankegang en selvfølgelighed!
Spørgsmålet er hvordan den danske regering vil stille sig – et glovarmt spørgsmål for vor underdanige udenrigsminister, der med en solgt Thule-radar under den ene arm antagelig vil have svare vanskeligheder med at finde en passende grimasse...
ICC turde ikke lade sig løbe om hjørnerne – og slet ikke af Per Stig, uanset hvor meget samme føler sig købt af transatlantiske ’forpligtigelser’.

Ole Kløcker
Gasværksvej 35, Kbh. K

Tid til forandring
»Vi skal ikke til at ændre på det danske samfund«, siger kultursociologen Eyvind Vesselbo i forbindelse med flere skolers ønske om at tage hensyn til elever med muslimsk baggrund. Hvis en præst bliver fritaget fra tjeneste, fordi han ikke tror på Gud, bør en sociolog, der ikke tror på samfundets foranderlighed, fritages fra overhovedet at udtale sig.

Marie, Signe, Sigrid, Lea,
sociologistuderende, KU

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her