Læsetid: 2 min.

LÆSERDEBAT

Debat
17. juni 2003


Apologi for en flagellant
Skyum-Nielsen leverer i dagens kronik En Søndag i Taarbæk et både morsomt og sindrigt konstrueret defensorat for flagellanten fra Taarbæk.
Som kirkevagabond opnår Skyum-Nielsen den kølige distance til den konkrete menighed og præst, som gør højmesseprædikenen til en forkyndelseslitterær præstation.
Menigheden som fællesskab og præsten som sjælesørger er ikke på Skyums agenda når han drager rundt og er med på en manuslytter.
Det burde være menigheden i Taarbæk og den alene, der skal afgøre om Thorkild Grosbøll og hans forholdelse til lutheransk-evangelisk dogmatik er til at leve med og sammen om. 
At Skyum-Nielsen bekender sig til det virkelighedsfjerne dogme om folkekirkens rummelighed afkræftes af selve anledningen til hans defensorat.
Det er krænkelse af droit morale at benævne den danske statskirke for – folkekirke.
Folket – med eller uden barnetro – dukker kun op ved festlige lejligheder og betaler sig fair nok fra ulejligheden.
Ved alle de øvrige søndage er højmessen for de troende – stærkt eller lidet. 
For en del af dem (f.eks. dem med barnetroen) må Grosbølls flagellantiske bodsøvelser i Taarbæk tage sig lettere deprimerende ud.
Evangeliseringen af Grosbøll til apostel som Skyum-Nielsen slutter sin forsvarstale med, er formentlig velfølt, men har næppe nogen effekt på den alt andet end rebelske biskop.
 
Jacob Rue
Præstelodsvej 47 B, Melby 

Det er noget galt, Louise Frevert
Én af de første bøger, som de tyske nazister brændte, da de i 1933 kom til magten, var Hermann Hesses Steppeulven. I dag – næsten på 70-årsdagen for udåden betror ’kultur’ordføreren for Dansk Folkebedrag, Louise Frevert til Politikens bogtillæg, »at Steppeulven er den bog, der har betydet mest for mig«.
Der er noget galt: en repræsentant fra det yderste højre finder den bog, der om nogen fik en nærmest kultstatus for unge amerikanere krigsmodstandere under Vietnamkrigen, »fascinerede«. Hvordan kan Frevert knytte sig til en bog, der indeholder en kras kritik af det småborgerskab, der få år efter at den var udsendt, satte verden i brand med intolerance, progromer og Anden Verdenskrig – og samtidig stemme for dansk deltagelse i USA’s ulovlige krig i Irak?
Freverts seneste dåd er forslaget om at von Trier og andre, der laver politiske film, hvori USA kritiseres skal have mindre (og mindre?) støtte til deres kunst. Samtidig hylder hun Steppeulven, der skildrer de mennesker »der kun kender til to slags blomster i livets have – »spiseligt« og »ukrudt«, og som ikke aner, hvad der skal ske med de ni tiendedele af haven, andet end at hive »ukrudtet« op, hugge de ædleste træer om eller i hvert fald hade dem eller se skævt til dem«.
Men det var måske denne præcise karakteristik af hendes parti, Frevert faldt for?

Arne Lund
Langebjergvej 260A, Humlebæk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her