Læsetid: 2 min.

LÆSERDEBAT

13. juni 2003


Der er noget ved alt
– Men det er ikke alt, der er noget ved. Forsiden Grundlovsdag var flot. Og Fogh har jo vildført før. 1982 var det den statskuplignende liberalisering af kapitalbevægelserne; det han selv kaldte en »socialistforsikring«, som stort set fastlåste en bestemt økonomisk politik. Siden fulgte Ambi-sagen, der kradsede 55 mia. kr ind til statskassen. Den kendte højesteret ulovlig. Så fulgte kreativ bogføring og ulovlig krig. Ak.
Den del af forsiden 5.juni, der ikke »er noget ved«, er Trads drøm om et EU »med det hele«, for at EU kan være alternativ til USA. Det minder mig om en samtale mellem en englænder og en mongol, jeg engang læste. Mongolen fortæller, at hans land har to mill. indbyggere, medens Kina syd for grænsen har over en mia. Derfor må mongolerne fordoble deres folketal for at kunne forsvare sig mod kineserne. Til det indvender englænderen : »Ja, selvfølgelig. Med fire mill. kan I nok modstå en mia.«.
Mongoliets bæreevne kan ikke hamle op med den opgave. Samme lovmæssighed gælder for EU. Kun ved – ligesom USA – at gå ud over arealets bæreevne og hente det manglende ude fra, kan det lade sig gøre. Den slags har altid ført til krig.
Svaret er ikke nye stor magter. Det er et aktivt og stærkt FN. USA kan ikke ret længe stå imod resten af verden. Men at forsøge at matche USA militært vil vare meget længe og kræve en udplyndring af Jorden. Forsøget vil omdanne kloden til militærlejre.
Det er der i hvert fald ikke noget ved.

Geo Horn
Teglværksvej 10, Gandrup

Tanker fra en pølsevogn!
Ja, meget er man blevet kaldt i sit relativt kort liv – men ligefrem en teologisk velafrettet pølse..!
Lene Matthies udtalelser i et interview til Information 5. juni, har fået os til at reagere, fordi det er os, den yngre generation, der bliver talt om. Vi bryder os ikke om at blive kaldt halv-grundtvigske, læs: uden holdning, spyttet ud fra en ’teologisk pølsefabrik’ – som dog lige nåede at velafrette os først.
Det, at vi som yngre teologer ikke tænker og mener som Thorkild Grosbøll og ligesindede, gør os vel ikke nødvendigvis til uselvstændige og mindre velfunderede. Ikke fordi vi ønsker at tage stilling til den problematik, der er omkring ham i øjeblikket; det vi ønsker er at gøre opmærksom på, at vi ser tingene på en anden måde!
Enhver må tænke selv! Ja, det gør vi sandelig også! Vi tænker bare ikke ligesom Lene Matthies og Thorkild Grosbøll, da vores verdenssyn åbenbart er anderledes end deres. Vi befinder os i en matrix-tid. Det betyder, at vi er åbne for, at virkeligheden kan indeholde flere dimensioner; det ene behøver ikke nødvendigvis at udelukke det andet.
Anfægtelsen kommer de færreste uden om, men vi forbeholder os, som kristne, retten til at tro. Og som præster vil vi have lov til at forkynde opstandelsen og det evige liv, uden at blive betragtet som velafrettede pølser!

Jesper Møntsted
pastor cand.theol.
Kristine Gustav
pastor cand. theol., Amager

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu