Læsetid: 2 min.

Pjoskeren er på plads

Tale til Information, Jørgen Steen Nielsen og Jørgen Dragsdahl fra dem, der støttede ekstraoplaget af fredagstillægget Fredens missiler?
Debat
11. juni 2003

Missilskjold
Da muren faldt, havde ver-den alle chancer for at erklære kaprustningen for overstået.
Kaprustningen stod for et forbryderisk hasardspil, hvor selve livet på vores fælles klode stod på spil.
Glem det ikke. På mange måder er det et mirakel, at livet stadig kan leves. Jeg skal erkende, at hasardspillet blev vundet, da den ene spiller faldt ned af stolen og forlod bordet.
Hvad der derefter skete, havde fredsforskeren Jan Øberg forudset. Han forudså, at hvis den ene supermagt en dag forsvandt, ville den anden fortsætte kaprustningen som om intet var hændt.
Og det er lige præcis den historie, vi står med idag.

For lidt modspil
Jeg tror, at alle i vores dagligdag vil nikke genkendende til historien om Amdi fra Tvind og Brixtofte fra Farum, der har siddet for bordenden og opdaget, at de havde magten. De har sikkert både charmeret og truet sig til den. Og de har sikkert haft en gruppe af rygklappere, som har stabiliseret deres magt. De har haft for lidt modspil. Magten er løbet af med dem.
Vores problem er nu, at verdens eneste stormagt er i samme situation. Magten er ved at løbe af med dem. Rygklappere er der nok af. Den danske regering er et pinligt eksempel.
Verdens eneste stormagt kapruster nu med sig selv. Den har henvendt sig til en af sine krybende venner: Den danske regering. Den vil gerne have adgang til at forberede basen på Thule i Grønland, så den kan blive en del af stormagtens mulighed for at føre rumkrig. Den danske regering har sat sine embedsmænd til at skrive, at det kan der vist ikke ske noget særligt ved.
Stormagten lægger overhovedet ikke skjul på, at den vil blæse på internationale aftaler og forståelse.

Til modstand
For 60 år siden var der en anden – europæisk – stormagt, som magten løb af med. Da opstod dagbladet Information for at gøre modstand. En lille pjosker af en avis, men dog en modstand.
Skabt af folk, som vidste, at den, der kryber for magten selv bliver et kryb.
Hvem andre end Information tør sige regeringen og stormagten imod? Den danske journaliststand er blevet en privilegeret og popularitetssøgende stand, hvor de fleste ikke tør andet end at krybe for magthaverne. Men Information har to journalister, som flittigt og omhyggeligt har kunnet påvise, at missilskjoldet er langt ude over grænsen for enhver anstændighed, og på længere sigt kaster verden ud nye bølger af kaprustning.
Journalisterne Jørgen Steen Nielsen og Jørgen Dragsdahl fra Information har gennem dette forår samlet og offentliggjort materialer om missilskjoldsplanerne. De har ikke kunnet forhindre, at den danske regering krybende har accepteret planerne. Men de har gjort hvad de kunne. Carl Scharnbergs uofficielle Fond har med stor glæde kunnet støtte at deres artikler er blevet trykt i nye oplag, så de har nået ud til flere mennesker.
Modstand mod stormagter, som magten er løbet af med, skal begynde et sted.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her