Læsetid: 3 min.

Selvgod imperialisme

Socialdemokrater efteraber Bush-retorik
Debat
24. juni 2003

Kommentar
Jeppe Kofod (S) har nu slået fast, at Socialdemokratiet skal være imperialistisk i forhold til den underudviklede ’arabiske verden’, hvor han identificerer nogle af de værste slyngler. Især når det gælder samfundets organisering, må Socialdemokratiet synge med i regeringens kor, der skråler ingen bistand uden vestlige værdier (Melodi: White Man’s Burden).
Kofod er så tændt for tiden, at han med sine socialdemokratiske artsfæller i sværvægtsklassen forsøger sig med den mindre svære kunst at efterabe den lave Bush i hans retorik. I det socialdemokratiske udspil lyder det nogenlunde sådan, når man tilføjer lidt amerikansk dramaturgi: »Let there be no doubt« (hold vejret og kig dig bekymret omkring, men med et fast blik)»at religiøst begrundede afvigelser« (peg mod øst) »fra vestlige standarder og værdier« (peg på publikum i Vesten og undgå at se forvirret ud) »er uacceptable« (lang tænkepause og vent på applaus) »og vil ikke blive mødt med tolerance fra socialdemokratisk hold.« (Se vild ud og vent på publikum bryder ud i jubel og klapsalver – bliv ikke overrasket hvis de ikke gør).
Gud ske tak og lov for, at Danmark er et lille land og denne intolerance fra et dansk socialdemokratisk hold ikke betyder særlig meget i den store globale sammenhæng. Men jeg er nu heller ikke helt sikker på, om Kofod var helt sober den dag, hvor han udtalte, at den arabiske verdens udviklingsproblemer er selvforskyldte. Til det gad jeg godt høre en udsultet araber, der er bevidst om, at den diktator, han laver knæfald for, er Made in the West svare Kofod: Tak i lige måde.
Kofod er så glad for det, han kalder ’vestlige værdier’ – gad vide hvad det er – at han endda går så vidt som til at udpege militær magt som en mulighed i sit nyreligiøse socialdemokratiske korstog.

Historiekursus
Men hvis Kofod nu egentlig var sober, mens han lod sig spejle i selvgod retorik lånt fra ’det vilde vesten’, og hvis den socialdemokratiske lir over for regeringens skandaløse udviklingspolitik, og bushianismen er ment som andet end et dårligt humoristisk indslag fra den venstrefløj, jeg troede var død, så er det her en alvorlig sag. Fordi man så i en fart bør stille forslag om, at nogle af vores skattekroner er nødt til at sponsorere et lynkursus i demokratiudvikling, kulturforståelse og Mellemøstens historie for de selvgode imperialister, der har fået deres idylliserede begreb om vestlige værdier galt i halsen.
For tror de virkelig på, at Mellemøsten og dens befolkning vil danse demokratisk tango med Vesten, hvis blot demokratiet bliver pakket ind i vestligt gavepapir, og de får en pistol sat for panden. Eller vil det mon have den diametralt modsatte effekt, så den befolkning, der nu alt for længe har lidt under konsekvenserne af vestlig imperialisme, kolonialisme, udenrigspolitisk plat og despoti-sponsorater netop vil kaste barnet ud med badevandet, når badevandet ikke just ser rent ud. Tror de virkelig, at historien – den hvor vestlige regeringer via deres interessepolitik i reglen (og ikke undtagelsen) har trådt på udpinte mellemøstlige befolkningsgrupper for at gavne egen velstand og dyrke egen storhed – vil blive glemt og lagt væk for at hylde ’vestligt’ demokrati. Tror de virkelig, at udviklingsproblemerne i Mellemøsten bliver løst, hvis vesternisering og demokratisering serveres som to sider af samme sag. Eller skal det omvendte mon til: At man med respekt for andres religiøse standarder lader dem legitimere demokratiet med reference til deres egen kulturarv i stedet for den frastødende øvelse at pådutte vesternisering som forudsætning for demokratisering.

Militær muskelmasse
Tror de virkelig, at religion er skurken og årsagsforklaringen for problemstillinger i det område, der engang blev delt op af Sykes-Picot. Tror de virkelig, at fattigdomsproblemer, analfabetisme, hunger, nød og manglende menneskerettigheder vil løse sig selv, hvis Danmark hæver stemmebåndet, truer med sin militære muskelmasse og skiftevis kaster snebolde med ordene ’slyngler’ og ’vestlige værdier’ i hovederne på Mellemøstens despoter og rammer befolkningerne. Det er utroligt, at de befolkningsgrupper som Kofod og co., sammen med regeringen gør sig til frelsere for, både skal lide under diktatur, despoti og den elendighed, der følger heraf, og samtidig stå model til det vås, Danmark er begyndt at begrunde ’mindre bistand, mere Vesten’ med.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her