Læsetid: 3 min.

Fodbold, små bolde og den store klinge

Fodbold er for alvor blevet forretning og professionaliseret. Men kun på og omkring banen
Debat
4. juli 2003

Fodbold er for alvor blevet forretning og professionaliseret. Men kun på
og omkring banen

KOMMENTAR
Så er der igen mulighed for at spilde tiden foran tossekassen, selv om solen skinner udenfor. Wimbledon er igang og Tour de France starter. Fysiske og psykiske anstrengelser venter i lænestolen, kort efter at vi har overstået en hjemlig fodboldsæson med spænding om udfaldet i top og bund af den såkaldte Superliga.
Det er ikke kun æren, der spilles om 25 år efter, at den allerede da forhenværende Harald Nielsen og en coming man, daværende journalist Helge Sander med brask og bram lancerede planer om at indføre professionel fodbold i Danmark, eventuelt uden om DBU. Truslen var så intens, at DBU overtog planerne.
I mellemtiden er fodbold for alvor blevet forretning og professionaliseret. Men kun på og omkring banen. I kampen om penge, placering og prestige ser vi stadig flere svinestreger og lejlighedsvis fysiske overfald, der uden for banen kunne give en voldsdom. I fodbold nøjes dommerne med at uddele gule og røde kort.

Øllede tilskuere
Uden om banen kan man se øllede tilskuere, hvis hovedopgave er at heppe på hjemmeholdet og svine modstanderne til. Degenerationen vokser i den såkaldte fan-kultur. Det store kollektive os mod de andre. Voksne mænd – og stadig flere kvinder – lever deres indre drengerøv ud. Det gælder om at vinde – for enhver pris og med næsten alle midler. Selve spillet – dette fantastiske spil – er blevet mindre væsentligt. Degeneration er også sat ind, når det gælder begrebet fairness og sejren, samtidig med at udviklingen i spillet også har skabt nye oplevelser og typer som Beckham og Zidane.

Næse for talenter
Professionaliseringen har derimod ikke bredt sig til fodboldlederne udenfor banen De er stadig amatører – med få undtagelser. En professionel fodboldklub i Danmark med det ringe tilskuerunderlag skal drives som et forretningsforetagende i næsten konstant krise, dvs. med økonomisk påpasselighed, næse for talenter og forretning. De krav har kun få klubber kunnet honorere. Ukyndige og hurtigt skiftende ledelser er årsag til, at der er tabt mange millioner i dansk divisionsfodbold de forløbne 25 år, trods sponsorernes indtog, stigende tv-indtægter, øget og profitabel eksport af talentfulde spillere til udlandet, voksende tilskuertal og bestræbelser på professionalisering i de enkelte klubber.
Faktisk har kun to formået nogenlunde at honorere kravene. Det er fusionsklubben FCK, der blev dannet af de gamle københavnske storklubber KB og B 1903, samt opkomlingene fra forstadsklubben i Brøndbyerne, der var nær en konkurs efter et katastrofalt engagement i et bankeksperiment.
Redningen skyldtes velvillige kreditorer.
De to klubbers topmænd FCK’s smarte Flemming Østergaard, af profession forretningsmand, og Brøndbyernes Per Bjerregaard, praktiserende læge til han opgav sin praksis for at hellige sig jobbet som fodbold-direktør, har formået at skabe en effektiv og kompetent stab i ledelsen af klubberne. De har indset, at fodboldkampe og mesterskaber ikke kun vindes på banen, men nok så meget uden for. De har handlet derefter, og det ses af de to klubbers dominans.

Floskelmester Mader
Hvis fodboldabstinenserne melder sig, kan tv-sportsfreaks kompensere ved at kigge på den lille gule bold i det traditionsrige Wimbledon.
Siden Jan Leschly i årene omkring 1970 var på tennisbanen som amatør, har ingen danske formået at gøre sig gældende. Så de nationale følelser er i ro, og spillet kan bare nydes.
Så er det værre, når Touren for alvor kommer igang. Her er danske ryttere og cykelhold involveret. Og tandemen Jørgen Leth og den stortalende floskelmester Jørn Mader skal op på den store klinge og forsøge at overgå sig selv som kommentatorer.
Det bliver hårdt
Også at høre på.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her