Læsetid: 2 min.

LÆSERDEBAT

Debat
25. juli 2003


Film eller teater, godt eller dårligt?
I en misfornøjet anmeldelse af danske film den 4. juli skriver Christian Monggaard, at »dialog og skuespil ligger på niveau med et bedre egnsteater.«
Af hensyn til de, der ikke besidder Monggaards indgående kendskab til skuespil, skal det nævnes, at der findes hen ved 40 professionelle egns- og byteatre i landet. Blot for nævne nogle få: Jomfru Ane Teatret i Ålborg, Svalegangen i Århus, Odinteatret i Holstebro, som alle har over 30 på bagen. Eller Den Ny Opera i Esbjerg, Husets Teater i København, Cantabile 2 i Vordingborg, som repræsenterer en yngre generation. Der er selvsagt tale om meget forskellige teatre, men fælles for dem er, at deres kvalitative niveau – i modsætning til landets øvrige teatre – hvert år bliver godkendt af Kulturministeriets teater-sagkyndige råd.
Både Teaterrådet og teatrene, filmindustrien og Informations læsere fortjener at blive oplyst om meningen med begrebet ’et bedre egnsteater’. Måske Mong-gaard i en af sine talrige journalistiske divertissementer kunne komme nærmere ind på sine oplevelser rundt om på teatrene?

Mogens Holm
Kæragervej 14, Vanløse

Fornuft eller føleri
Martin Ågerup mener den 8. juli, at ’Markedet’ er lig med fornuft, da det bygger på objektive kriterier. Denne fornuft trues af Føleriet. Derfor bliver der ifølge Ågerups mave kun to muligheder: »Afskaffelse af velfærdssamfundet eller apartheid. Liberalisme eller racisme.«
Og sådan går det, når man forveksler sin horisont med en glorie. Man overser, at Markedet netop er drevet af følelser. Af ’børsanalytikere’ der ikke scorer bedre i afkast og tab, end tilfældighedsgeneratorer eller chimpanser. Fornuft, min bare, men DR’s morgenradio ringer ideligt et af disse tågede orakler op hver morgen. Ordet Markedsgøgl er glimrende.
Under hele Markedet ligger Begærligheden og Grådigheden ernæret ved Frådseriet og Forfængelighed. Det er ikke alene følelser, men forblindende sinds-tilstande, der fostrer den dybeste amoral, den groveste udnyttelse, det sorteste økonomiske diktatur, hvis ikke de holdes i ave af civilisationen. Hele tankegangen bag Markeds-religionen er identisk med den, der fostrede kolonialisme, apartheid, racisme – nemlig liberalismens drivfjeder: begærligheden.
Man holdt ikke slaver i liberalismens ideal-republik, Amerikas Forenede Stater, fordi de sorte var undermennesker, men fordi man kunne lave kassen på det. Hitler invaderede ikke Østeuropa, fordi jøder, zigøjnere og de slaviske folk var undermennesker, men fordi hans Marked skulle bruge samme ’Lebensraum’ som England, Frankrig, Belgien og alle de andre.
Det eneste bolværk, der til dato har ydet en minimal beskyttelse mod disse kræfter, er det demokratiske velfærdssamfund.

Wilhelm L. Fabricius
Haderslev

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her