Læsetid: 2 min.

LÆSERDEBAT

Debat
22. juli 2003


Stop landbrugets svineri
Vi hører næsten dagligt om døde svin – lemlæstede svin og mange andre skavanker. Hvornår siger forbrugerne stop? Hvornår siger befolkningen stop til landbrugets grådighed og kyniske behandling af deres dyr? Alle ønsker sund mad på bordet, af sunde dyr. Får forbrugerne det i dag? Nej, vel gør de ej! –Derfor, stop svineriet!

Oluf Simonsen, tidl. tillidsmand på Cheminova
Ny Refsvej 6, Hurup

’Her er en ko – la’ vær og glo!’
... sang vi i en populær børnesang fra Lille-Per-filmene.
Om koen siger den nu udsendte rapport fra FN’s udviklingsprogram at hver eneste ko i EU får et støttebeløb fra EU på 913 dollar om året, d.v.s. cirka 6.000 kr. Heroverfor kan sættes det beløb som EU giver i støtte til Afrikas befolkning på otte dollar pr.indbygger, cirka 52 kr.
Men – ved siden af støtten føres der en lang lydløs handelskrig med høje toldsatser og økonomiske støtteordninger til industri og landbrug som begrænser de fattige landes adgang til eksportmarkederne, samtidig med at de skal afdrage deres enorme gæld til industrilandene.
Måske skal også voksne se på koen med andre øjne end børnenes. Protester mod regeringens nedskæringer af bistandshjælpen til verdens fattigste lande og mod EU’s støttepolitik. Det kunne ske når der skal være valg til Folketinget og den ny forfatning for EU.

Kai Dalsgaard
Grønne Demokrater
Mejerivej 35, Odder

Problemløsere
Margit Kjeldgaard (MK) rækker i ’Forbrugerbevægelse uden forbrugere’ (Inf. torsdag den 12. juni) en hånd ud efter samarbejdspartnere, men får undervejs sparket ganske gevaldigt til FDB, hvis forbrugerpolitik hun åbenbart har svært ved at få øje på.
MK behøver nu ikke vente, før der i Danmark kommer en forbrugerorganisation ’som er baseret på medlemsdemokrati og - aktivitet’. Foreningen FDB (der ejer forretningen COOP) er i fuld gang med årstemaer og lokalt gennemførte programmer med butiks- og formandsrådsmedlemmer som aktører, bl. a. om allergi, om forbrugertryghed og om børnenes mad.
Som en aflastning af de lokale aktivister har en forbrugerbus, FDB’s kørende eksperimentarium, i dette forår kørt rundt i landet, holdt et par dage på hvert torv og været et gevaldigt tilløbsstykke.
I de kommende år vil offentligheden komme til at høre endnu mere til os, selv om skoene trykker lidt endnu. Så længe formandsrådene kun har kræfter til at holde medlems- og ikke offentlige møder, ja så går der en tid før budskaberne spredes og forbrugerkravene kan fremsættes med fuld styrke.
»Inderst inde er vi ... alle forbrugere«, siger MK. Hvis jeg skal udtrykke mig lige så projicerende er vi inderst inde alle handlingsmennesker og problemløsere. I FDB vil vi gerne gøre en forskel, og den helt brede offentlighed begynder også at kunne mærke, at vi er godt 5.000 medlemsvalgte forbrugeraktivister, efterhånden som vi får drejet vores supertanker ind på synligt vand.
Vi er ikke så dumme endda, men MK må give os tid til at udnytte vores organisationsgrad, bruge vores potentiale og i praksis udmønte visionen fra kongressen i 2001 om at blive en markant medlems- og forbrugerorganisation.

Ellen Miriam Pedersen
Søndervangs Allé 27
Valby

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her