Læsetid: 2 min.

LÆSERDEBAT

Debat
22. juli 2003


Er barnet gidsel
Jes Fabricius Møller skriver i en kommentar 10/7 om Bertel Haarders ønske til lærernes medvirken ved bedømmelse af indvandrerbørns danskkundskaber.
JFM er klart uvidende om lærernes arbejdsforhold i folkeskolen.
Den undervisning, der foregår, bygger på tillid såvel til barnet som til dets forældre, i modsat fald indlæres ingenting. Nu skal lærerne altså til at måle noget svært måleligt evt. med det resultat, at man dermed som lærer må skuffe barnet og altså miste tilliden.
Forældrene skulle tidligere på politistationen og her skulle en betjent høre og afgøre om børnene kunne tale dansk.
Hvordan mon det er foregået fra betjentens side? Med et halvt øre i et halvt minut?
Hvor højt er betjenten mon gået op i det? Nu har det pludselig stor betydning.
Når skole/hjemsamtalerne foregår ud fra et positivt udgangspunkt er det jo netop fordi det er en samtale. Hvordan ellers komme ind på livet af folk, hvis du begyndte din samtale negativt?
Samtaler har det med at udvikle sig undervejs, her kan mageligt laves bindende aftaler om form og indhold i barnets næste halve års undervisning. Denne samtale er fremadskuende.
Lærerens skrivelse til Bertel Haarder er det modsatte. Den er bedømmende evt. fordømmende. Så er den desuden på tryk. Det er mere alvorligt end en samtale.
Skal barnet nu tages som gidsel for familiens danske statsborgerskab?
Jah – altså storesøster Alema er sød og nem, men ham der Ahmed i 6. klasse? Hvordan mon de søskende har det?

Gert Valentin
Kaldredvej 33, Eskebjerg

Nationalitet og kvalitet
Mon ikke pastor Langballe (Information den 9. juli) har misforstået det bragte Georg Brandes citat: »At nærme det Fremmede til os saaledes, at vi kunde tilegne os det, og at fjerne vort Eget fra os saaledes, at vi kunde overskue det.«
Det er ikke en afvisning af ens eget. At have tingene på afstand kan give et overblik, som man ikke har med næsen nede i det hele tiden.
Som jeg læser det, siger Brandes, at vi skal være åbne over for ting udefra og samtidig kunne skelne skidt fra kanel i de hjemlige produkter.
Det forekommer mig at være en sund indstilling. At have antennerne ude, så man ikke afviser noget, blot fordi det kommer et andet sted fra, og ikke blindt accepterer alt hjemligt, fordi det er dansk.
Det kunne jo være, at Hemingway var en større forfatter end Morten Korch – eller at denne eller hin hjemlige skribent måske, når alt kommer til alt, er et blålys, selv om han/hun har nok så store salgstal og af kritikerne udråbes som geni. Og på den anden side: Johannes V. Jensen, Hans Kirk og Karen Blixen rager godt op i et hvilket som helst internationalt selskab. Overblik giver mulighed for at bedømme.
Kvalitet behøver ikke at have noget med nationalitet at gøre.

H. E. Sørensen
Melbyhus, Skærbæk.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her