Læsetid: 2 min.

LÆSERDEBAT

29. juli 2003


Børnemangel og ældrebyrde
Det manglende fødselstal i Europa betyder endnu flere enebørn, og det er synd. Der er langt flere fordele end ulemper ved at have nogle søskende – ikke mindst, når forældrene kommer i den plejekrævende alder, fysisk og især psykisk – men det er det faldende befolkningstal, der bekymrer specialister i økonomi.
I Italien er ’problemet’ allerstørst, og det undrer mig, da historien burde lære italienerne, at deres uddøen ikke fører til et mennesketomt Italien: Etruskerne var i flere århundreder det dominerende folk i Norditalien, der op mod år nul blev befolket af forfædrene til vor tids italienere, som selvfølgelig også – på lidt længere sigt – kan erstattes af mere produktive og børneglade mennesker fra Afrika og Østen.

Niels Stubkjær
pt. Grundtvigs Højskole
Hillerød

Forkortet korn til øl
For et par måneder siden udtalte landbrugets førstemand, Peter Gæmelke, i Danmarks Radio, at det kun er et fåtal landbrugere, der anvender stråforkortningsmidler i kornproduktionen, da man godt er klar over, at midlerne kan være skadelige for grisenes forplantningsevne.
Enhver, der færdes i det åbne landskab kan med egne øjne se, at Gæmelkes udsagn var forkert. Her på Fyn er det er særsyn at se en kornmark med naturlig høj vækst. Faktisk har jeg kun set én, og det er en rugmark.
Selv på de udstrakte marker omkring godset Østergaard, hvor fødevareministeren bor, er alle hvedemarker sprøjtet med stråforkortere.
De fleste afgrøder med korn er bygmarker, og så kan man jo fundere over, hvad al den byg skal bruges til, når husdyrene ikke må få det. Det var jo ellers god latin for nogle år siden.
Men forleden fik jeg en forklaring: Et stykke inde på en byg-mark sprøjtet med stråforkortning står et skilt med teksten: ’Carlsberg nr. sort ca. 800904’. Det skal altså bruges til øl!
Men er det nu klogt? For hvis byg med stråforkorter er skadeligt for husdyrenes forplantningsevne, kan det så ikke også være skadeligt for menneskers? Tænk hvis det er tilfældet, for der bliver jo drukket en del øl her i landet.
Jeg ved ikke noget konkret om emnet, men nu er det i hvert fald lagt frem til åben debat. Fertilitetssektoren inden for sundhedsvæsenet må bestemt have gjort sig nogle tanker, og hvad mener indenrigsministeren, der eventuelt hænger på udgifterne?

Anders Enevig
Skovløkkevej 13
Odense NØ

Saddam på video
Blot en lille opklarende detalje om den nyeste båndede meddelelse fra Saddam – omtalt på lederplads.
Er der tale om et videobånd, som vi ikke får at se, men kun hører lyden fra – som i alle de andre tilfælde?
Det er ikke kun Information som refererer til videobånd med Saddam – det er samtlige medier. Men, mig bekendt, har vi vel aldrig set Saddam på friske videoer siden krigens start?

Claus Kæstel

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu