Læsetid: 2 min.

Hvert ottende sekund

På en tobaks-konference ringede en klokke hvert ottende sekund – ikke som tegn på noget godt
Debat
12. august 2003

Tobak
Helsingfors var i perioden 3.-8. august vært for den tolvte verdenskonference om rygning eller sundhed (WCTOH 2003). Der var over 2.000 deltagere fra 111 nationer. Konferencen handlede først og fremmest om, at rygning fremover stedse mere bliver et sundhedsproblem for Den Tredje Verden.
I dag dør fire-fem millioner mennesker om året. Det svarer til et dødsfald hver ottende sekund. Tallet fordobles i løbet af nogle årtier. Mens antallet vokser med en million i de vestlige lande, vil tilvæksten være fire millioner i Den Tredje Verden.
Under Gro Harlem Brundtlands lederskab har WHO taget kampen op mod denne udvikling og fået vedtaget en Framework Convention on Tobacco Control. Men indtil nu er det kun Norge, der har ratificeret denne konvention nationalt. Konferencen bad alle arbejde for, at så mange lande som muligt i de kommende to år følger Norges eksempel.
EU kommissær Byrnes tilkendegav, at EU arbejder for en lov, der forbyder rygning på arbejdspladser. Argumentet er, at 40-60.000 dør hvert år af passiv rygning på arbejdspladserne i EU. Så loven vil være forankret i EU’s lovgivning om sundhed på arbejdspladserne, og bygger på en rapport fra European Network for Smoking Prevention.

Uredelighed
Konferencen vedtog enstemmigt en resolution om, at alle i sundhedssektoren skal undlade at være sponsoreret af tobaksindustrien. Mange eksempler viser, at den forskning, der er sponsoreret af tobaksindustrien, ikke er i stand til at påvise de skadevirkninger ved rygning, der er fundet i al anden forskning. Ofte er der tale om videnskabelig uredelighed. Den enkleste måde at komme denne undergravende virksomhed til livs på, er at alle der har tilknytning til sundhedssektoren bakker op om resolutionen.
I konferencehallen sad en gruppe og ringede med en lille klokke hvert ottende sekund. Lyden fulgte én et langt stykke, mens man hastede forbi til en af de mange sessioner undervejs. En enkel påmindelse om det store behov for mere handling på verdensplan.
Det var bedre, at klokkerne snart ringer ud for en industri, som har gjort andres død til sit levebrød.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her